Můžete festival krátce přiblížit?

Česká bašta je setkání klobás, jitrnic, tlačenky, uzeného a dobrého českého piva s obyvateli České republiky. Jak název a podtitul napovídají, jde tak trochu o recesi a přitom zároveň o velmi vážnou věc. Chceme, aby se lidé pobavili, strávili jako rodina pospolu celý den a přitom se dobře najedli a napili výrobků od malých českých výrobců. Nejde o trh, ani gastrofest, ale o osvětu, která by měla vrátit lidi do malých obchodů řezníků, pekařů, cukrářů atd. za chutí, vůní, kvalitou. Během dne se mohou nejen najíst, otestovat a ochutnat výrobky, ale i pobavit, popovídat s přáteli, s rodinou.

Co se letos na Baště chystá speciálního?

Trochu se nám rozrůstá. Jak říká kolega Jarda Skoupý, měli bychom začít vyběhávat povolení, abychom příští rok na Baštu postavili patro. Ale vážně, bude o něco pestřejší, představí se pár nových pivovarů, řezníků a dalších výrobců. Připomeneme si v poledne první ročník, kdy jsme křtili a uváděli na trh jeden český a hlavně kolínský výrobek, který nedávno dostal světové ocenění. Bude velká soutěž pro silné a šikovné tatínky, ale dost, to by pak v sobotu nebylo překvapení. Přijďte posedět, pobejt, pojíst, popít a bavit se.

Je větší zájem o české potraviny?

Podle ohlasu účastníků výrobců ano, ale je třeba stále vést osvětu a podle zájemců výrobců tomu napomáhá i Česká bašta. Dávají nám to najevo i svým zájmem o účast a možnost prezentace. Jsou to především výrobci, kteří nemají na inzeráty či reklamu v televizi, ale jejich výrobky jsou mnohdy opravdu exklusivní. Ale o Baštu začínají mít zájem i větší producenti a i ti této akci fandí. Snaží se nám pomoc, třeba s propagací a osvětou. Jsou to ti, kteří pochopili, že bez těch malých nepřežijí a i je časem převálcuje globalizovaná a unifikovaná eurovýroba potravin.

Co si vy osobně nenecháte ujít?

Určitě zvěřinu, klobásky z ní, ale hlavně steaky, a pak kávu z malé pražírny v Poděbradech. Jak běžně kávu sladím, tak v tomto případě to nejde. Zkazil bych chuť a boží vůni té kávy. Určitě pivo, byť si díky práci a povinnostem budu moct dát jen pár malých vzorečků, ale vím, že to bude stát za to. A jitrnice, taky vzorečky, ostatně letos soutěžíme o Zlatou jitrnici České bašty. Když nad tím tak přemýšlím, tak bych mohl pokračovat ještě dlouho, ale to bych týden předem a týden po nesměl jíst. No, co se dá dělat. Hlavně, aby si to užili návštěvníci.