„Chybí chodníky, takže prostě chodíme po silnici a auta tu jezdí opravdu zběsile,“ potvrdil jeden z účastníků události. „Šel jsem z obchodu, proti mně vyjelo auto a málem mě srazilo. Uhýbal jsem a utrousil poznámku, že jelo jako prase. Řidič to patrně zaslechl, zastavil a začal mi vyhrožovat. Najel na mě i do protisměru. Když jsem chtěl volat policii, znovu do mě najížděl, málem mě přejel. Kolem projela spousta aut, nikdo nezastavil,“ popsal chodec, který při incidentu udeřil do čelního skla auta, které prasklo.

„Utekl jsem se schovat do obchodu, odkud jsme konečně přivolali policii,“ pokračoval v líčení. „Ani jsem si nevšiml, jestli mu dali dýchnout nebo udělali test na drogy. A já budu ještě popotahovaný, že jsem mu poškodil sklo,“ dodal chodec.

Z rekonstrukce mostu na silnici I/38 u Újezdu u Luštěnic; na hlavním tahu od Kolína a Nymburka na Mladou Boleslav.
Odklon na provizorní most dopravu vlastně zlepšil

Dlužno dodat, že řidič bude mít s největší pravděpodobností na průběh incidentu značně odlišný názor, a policii čeká nelehký úkol tvrdý oříšek rozlousknout, když jde vlastně o tvrzení proti tvrzení. „Kolínští policisté se případem zabývají,“ potvrdila mluvčí Petra Potočná. „Vzhledem k tomu, že celá událost je nyní v šetření, nemůžeme sdělovat bližší informace,“ uvedla.

Problematické místo, kde k incidentu došlo, řeší také obec. Jak uvedla starostka Dana Jechová, komunikace nepatří obci, nýbrž Správě a údržbě silnic, ale Konárovice už mají vypracovaný projekt na výstavbu chodníků a čekají na stavební povolení. „Na podzim bychom chtěli žádat o dotaci. Musíme zajistit bezpečnost chodců. Ačkoli nejde o naše pozemky, budeme výstavbu financovat. Máme už smlouvu se SÚS, že postavíme na jejich pozemcích,“ upřesnila starostka.

Poškozený vlak ze Štolmíře putoval do Prahy.
Poškozený vlak ze Štolmíře putoval do Prahy

Konárovice nejsou zdaleka jediné, kde mají problematické úseky silnic bez chodníků. Tuto záležitost řešili například v Tuklatech, kde právě nyní dokončili opravy a výstavbu nových chodníků podél komunikace III. třídy a místních komunikací tak, aby na sebe navazovaly a propojily nejfrekventovanější místa v obci. Vznikla tak ucelená pěší trasa, která spojuje i obě místní části – Tuklaty a Tlustovousy. Jednalo se i o místa, kde se nachází i základní škola, mateřská škola, autobusové zastávky a obecní úřad.

Jinde na bezpečné propojení ještě čekají. Například v Červených Pečkách, i když už by to nemělo trvat dlouho. Jedná se o stezku pro pěší a cyklisty z Červených Peček na Malou Vysokou. V této chvíli je hotové napojení na stávající komunikaci a hned po ukončení sklizně na přilehlém poli se začne budovat vlastní propojení obcí, kde nebude chybět ani veřejné osvětlení.