„Oni sami zatím nevědí. Záleží také na tom, na co narazí,“ vysvětlil Vojtěch Hvězda. Podle jeho slov však pravděpodobně archeologové na stavbě budou minimálně do jara příštího roku. Pokud však budou úspěšní, stejně jako v minulosti, je možné, že na obchvatu budou pracovat mnohem déle.

Podle starosty městyse Plaňany Martina S. Charváta se v současné době hledají dodavatelé zemních prací pro archeologický výzkum.

Zatímco archeologové v současných dnech nepracují, stavaři mají na pilno. „Asfaltují se části, které se asfaltovat mohou a současně se dělá také nový povrch části Pražské ulice,“ vysvětlil Martin S. Charvát s tím, že stavaři pracovali také o víkendu.

Vzhledem k probíhajícím pracím je od pátečního dne platná uzavírka Pražské ulice, skončit by měla 3. prosince. Kromě toho dojde také k místní úpravě provozu v ulicích Fügnerova, Tyršova a Pražská, kde budou umístěné značky zakazující stání automobilům nad 3,5 tuny s výjimkou autobusů a času od 22 do 6 hodin. Důvodem tohoto opatření je zvýšení bezpečnosti provozu.

Práce na obchvatu městyse Plaňany budou pokračovat až do 20. prosince. Poté budou přerušené a stavaři se na připravovanou přeložku vrátí zase v lednu. V druhé polovině prvního měsíce příštího roku by se mělo začít pracovat na mostech, to svými slovy potvrdil Vojtěch Hvězda. „Práce na mostech budou trvat asi pět měsíců,“ dodal.

Ilustrační foto.
Na co přispěje stát? WC pro turisty, zkvalitnění značení i stezky pro běžkaře

NENÍ JASNÉ, KDY BUDE HOTOVO

Stavba obchvatu městyse Plaňany začala letos v červenci. Na stavbě se pracuje od pondělí do neděle od 7 hodin od rána do 18 hodin do večera, tak aby se vše stihlo dokončit v naplánovaném termínu. Obchvat by měl být podle původních předpokladů hotový v říjnu příštího roku. Již nyní se však předpokládá skluz. Starosta městyse odhadoval posunutí dokončení prací asi o tři měsíce.

Ani to však není jasné. Mimo jiné záleží také právě na tom, jak budou úspěšní archeologové a jak dlouho se na místě zdrží. Právě archeologické práce by mohli vše zdržet.

KUDY OBCHVAT VEDE?

Na obchvat se bude najíždět na křižovatce Na Skřipči, tj. nad nádražím, za přejezdem byse odbočilo doleva, dál po okraji Plaňan a pod radimskou skládkou by se nová komunikace napojila na silnici II. třídy.

ŘEŠENÍ JE TO JEN PRO PLAŇANY

Nadměrná doprava v ulicích Plaňan bude díky obchvatu snad již v příštím roce vyřešená. Po snížení dopravy však volají také další obce, které leží mezi silnicí I/12 a dálnicí.
Jednou z nich je samozřejmě obce Radim, kterou těžká auta projíždějí právě z Plaňan na Pečky či obráceně. Stejně jsou na tom také v Pečkách, kde sice částečný obchvat již je, ale auta se z něj vrací zpět do města, kde musí projet náměstím a okolo základní školy.

Pečečtí však vzhledem k problémům s výkupem pozemků, přes které by měl obchvat vést nemají příliš dobré vyhlídky. Rozhodně se však nevzdávají.

Prozatím je čeká alespoň rekonstrukce průtahu městem, tedy Tř. Jana Švermy, kde by do budoucna místo dlažebních kostek měl být asfalt, který slibuje snížení hlučnosti. Projekt je však na úplném začátku, plánovaná oprava by se měla uskutečnit až v roce 2019.

Jako každá kapela, i renesančně – folková skupina Klíč hrající  předposlední listopadový čtvrtek v Městském společenském domě v Kolíně, si nechala největší hity své kariéry na závěr koncertu k pětatřicetiletému výročí jejího založení.
Fanoušci pustili kapelu Klíč z pódia až po čtyřech přídavcích