Alergie mohou lidé konzultovat s praktickým lékařem i specializujícím se alergologem. Na Kolínsku jim radu dají Dušan Beran a Ivana Soukupová.

V bezpečí před citlivostí na pyly a další složky není nikdo. Alergie se totiž může projevit v jakémkoli věku. Své o tom ví třeba Tereza Tvrdíková z Čerčan. Ta poprvé zažila, co znamená být alergická, poprvé až ve dvaceti letech. Kýchání jí způsobuje a oči dráždí i řepka olejka. Žlutá rostlina je ale vysazená skoro na všech polích, proto se svému nepříteli nemůže vyhnout. „Musím kvůli tomu brát prášky," řekla alergička.

ALERGII ZDĚDIL

I Martin Filip z Kutné Hory má alergii na pyl. „Duben a květen jsou pro mě vždy nejhorší, všude všechno kvete. Neustále smrkám a kýchám," popsal mladý muž, který zdědil alergii po své matce. „Nejlepší je pro mě odjet v tomto období k moři. Bohužel nemám dost peněz, proto jezdím jenom na týden. Nedávno jsem byl v Chorvatsku," dodal. Martin Filip pracuje jako IT technik v kanceláři a je rád, že v tomto období nemusí příliš vycházet ven. „Nedokážu si představit, že bych musel pracovat venku a například sekal trávu," řekl s tím, že pravidelně léčí alergie zyrtecem. K tomu všemu Martina Filipa trápí i citlivost na srst zvířat. „To mě mrzí, jelikož bych si chtěl pořídit psa," posteskl si.

ZVYKL SI NA ALERGEN

Že se ale s alergiemi dá bojovat, potvrzuje zkušenost Radka Mašína z Kolínska. Ten dříve pylovou sezonu také snášel špatně. I přes potíže s otékáním a svěděním očí se však rozhodl pracovat jako zahradník. „Alergie jsem se téměř zbavil," řekl. Na alergeny si tedy zvykl a dnes mu již každodenní práce na zahradách nedělá žádný problém.

close Alergie. Infografika info Zdroj: Deník zoom_in

Kliknutím infografiku zvětšíte.

NEBEZPEČÍ V JÍDLE

Většinu lidí sice napadá se se slovem alergie citlivost na pyl či prach, žádnou výjimkou ale není ani alergie na penicilin či bodnutí včely. Problémem jsou také alergie na složky v jídle či samotné potraviny. Lepek, mléko, vejce, ale i arašídy nebo mořské plody způsobují řadě lidí zdravotní komplikace. V lepším případě se jedná o bolest břicha. V těch horších ale dochází ke zvracení, dušení nebo dokonce k silnému otékání. A ani tyto alergie se nemusí projevit hned. Dobře to zná například Monika Fontanová. V mládí alergická nebyla, po porodu se u ní ale projevily alergie na řadu pochutin. „Nemůžu jíst třeba čerstvé jahody, třešně nebo meruňky. Alergická jsem také na čokoládu a ořechy," doplnila s tím, že po snědení některých potravin ji oteče krk a musí na pohotovost. Podobně je na tom i Pavel Svarc z Čáslavi. Toho zase trápí ořechy. „Zvracím po nich," přiznal.

Aby se mohli alergici bez obav najíst i v restauracích, platí již třetím rokem nařízení o poskytování informací o potravinách spotřebitelům. Restaurace i školní jídelny musí na svých jídelních lístcích uvádět seznam alergenů obsažených v jídle. Správné zobrazení a uvedení alergenů ve stravovacích zařízeních kontrolují hygienici. Ti se však stále setkávají s případy, kdy alergeny nejsou na menu uvedené správně. Nebo dokonce na nich nejsou vůbec. „Ve 20 procentech případů nalézáme nedostatky v poskytování těchto informací," potvrdila Dana Šalamunová z Krajské hygienické stanice Středočeského kraje.