Soutěž Adapterra Award letos již po páté pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s Integra Consulting. Koordinátorka soutěže Andrea Křivánková připomněla, že soutěž oceňuje adaptační projekty na měnící se klimatické podmínky.

„Cíleně hledá projekty reagující na dopady klimatické změny z oblastí, jako jsou revitalizace veřejných prostranství, budování krajinných prvků, zpřírodnění vodních toků, hospodaření v lesích, adaptace firemních areálů a průmyslových center, soukromých i veřejných budov,“ uvedla a vyzdvihla letošní počet přihlášených. „Máme obrovskou radost, že se jich letos přihlásilo 115, což je zatím nejvíc v historii soutěže. Budeme tak moci ocenit nejlepší z nich a doplnit naši veřejně přístupnou databázi příkladů z praxe o další inspiraci,“ řekla.

Mezinárodní festival dechové hudby Kmochův Kolín: z průvodu všech zúčastněných orchestrů a mažoretkových skupin městem.
Kmochův Kolín bude opět zdarma. Přijede Richard Müller nebo skupina Čechomor

Soutěž se dělí do pěti hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie, kterou uděluje veřejnost v internetovém hlasování.

Poděkujte hasičůmZdroj: Grafik redakce

V kategorii Zastavěná území je mezi přihlášenými i projekt Hala Borky v Kolíně. V anotaci u projektu v seznamu přihlášených se píše, že zadáním města bylo postavit u řeky Labe víceúčelovou sportovní halu se zázemím a tribunou pro diváky. „Soubor sportovišť leží při severovýchodním okraji Kolína v lesoparku Borky. Výsledek pomohly definovat fenomény jako: rovinatý Kolín, kde se dobře jezdí na kole. Dále přátelská atmosféra města, které je velké tak akorát, pomalý tok Labe a přírodní poloha místa. Návrh vyhrál první místo v architektonické soutěži,“ zdůrazňuje anotace.

Projekty, které postoupí do velkého finále soutěže, budou oznámeny 1. srpna. Ten den rovněž odstartuje online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie, které potrvá do 15. října. Samotné vyhlášení vítězů pak proběhne 1. listopadu na konferenci Adapterra Awards.

STŘEDOČESKÉ PROJEKTY PŘIHLÁŠENÉ DO SOUTĚŽE 

Kategorie Náš domov 
• Dům jižního slunce (Praha západ) 

Kategorie Pracovní prostředí 
• Udržitelnost aneb hotel se zeleným fungováním, Chateau Mcely s.r.o. (Mcely, Nymbursko) 

Kategorie Volná krajina 
• Kořenová čistírna odpadních vod (Klokočná, Praha-východ)
• Obnova přírodních stanovišť ve II. zóně CHKO Křivoklátsko (k.ú. Karlova Ves, okres Rakovník, kraj Středočeský)
• Regenerace půdy a krajiny Jagava Permafarmy (Veselice, Boleslavsko)
• Revitalizace krajiny v okolí Bystřice (Bystřice a okolí, Benešovsko)
• Revitalizace Vltavy Vraňany – Hořín (k.ú. Bukol, Křivousy, Lužec nad Vltavou, Vraňany, Zálezlice, Mělnicko) 

Zastavěná území 
Hala Borky v Kolíně, Lesopark Borky (Kolín)
• Jezírka Green Village Tvoršovice (Tvoršovice, Benešovsko)