Útočník zabil zástupce ředitelky školy ve chvíli, když mu bránil ve vstupu do budovy, informoval policejní prezident Milan Lučanský. Poté, co se mu podařilo dostat do školy, vešel do jedné z tříd, kde těžce zranil učitelku a dvě děti. Následně se pokusil utéct, pronásledoval ho ale školník i přivolaná policejní hlídka. Policisté se ho snažili zastavit, muž se ale stále aktivně bránil nožem, proto použili služební zbraně.

"Vůči dospělému útočníkovi použili policisté donucovací prostředky - zbraň, poté útočník zahynul," uvedla policie.

Podle televize Markíza se později ukázalo, že napadenou učitelkou byla ředitelka školy. Mluvčí záchranářů Alena Krčová upřesnila, že další zraněnou dospělou osobou je školník, který muže pronásledoval.

Slovenská policie. Ilustrační snímek
Slovenská vláda mohla být odposlouchána. Policie zadržela čtyři podezřelé

Mluvčí slovenského policejního prezidia Michal Slivka uvedl, že okolnosti neštěstí jsou nyní předmětem vyšetřování. „Místo je zabezpečené a probíhá tam obhlídka místa činu,“ řekl.

Informaci, že útočil bývalý žák, médiím potvrdil i primátor Vrútek Branislav Zacharides. "Nebyl to žák, který by byl nějak problémový. Paní ředitelka si zatím nedokázala spojit tento incident s nějakou událostí z minulosti, tedy zda nemohlo jít například o nějakou odplatu," uvedl.

Bývalý žák školy

"Detaily ještě zkoumáme, ale pravděpodobně šlo o akci jednotlivce, možná i psychicky narušeného. Zjišťujeme, zda se připravoval, zda měl doma nějaké plány, zda si opatřil nůž nebo ho vzal z domu. Když se o synově činu dozvěděl jeho otec, zhroutil se," citoval policejního prezidenta Lučanského slovenský Denník N.

Alena Krčová odpoledne uvedla, že ředitelka má otevřenou ránu na hrudníku. V nemocnici jsou rovněž dvě děti, z nichž jedno má bodné rány na hrudníku a břichu a druhé utrpělo řezné rány na krku. Mluvčí nemocnice v Martině Katarína Kapustová TV Markíza upřesnila, že dívka je na jednotce intenzivní péče s "lehčím poraněním", zatímco chlapec leží s vážnými zraněními na Klinice dětské anesteziologie a intenzivní medicíny.

Server Aktuality.sk informoval, že útočník byl zaměstnancem školy a pocházel z Martina. Svědkyně serveru sdělila, že muž ve škole zásoboval automaty občerstvením.

"Nikdo mu neotvíral dveře, tak vyrazil dveře a začal bodat nožem. Pobodal nožem ředitelku a zástupce i 4 děti, "popsala situaci svědkyně. 

Policisty podle Lučanského zranily na nohách odražené projektily, které vystřelili na útočníka. Ministr vnitra Roman Mikulec později sdělil, že jeden z policistů podstoupil operaci a druhého možná čeká. Na základě kamerového záznamu ministr prohlásil, že jejich zákrok vůči pachateli byl opodstatněný, neboť muž je ohrožoval na životě.

Podobný čin už spáchal

TV Markíza s odvoláním na důvěryhodný zdroj uvedla, že pachatel, kterého jmenovala Ivan, už měl na svědomí podobný incident. Loni s nožem napadl průvodčí vlaku. Vyšetřován byl překvapivě na svobodě a za nebezpečné vyhrožování dostal podmínečný trest.

Někteří Vrútčané podle televize tvrdili, že útočník byl pod vlivem omamných látek,. To jeho kamarádi odmítají, nicméně muž byl známý agresivním chováním.

Na místo dnes odpoledne zamířil posttraumatický tým i policejní prezident Milan Lučanský, ministr vnitra Roman Mikulec, ministr školství Branislav Gröhling i předseda parlamentu Boris Kollár.

Obviněný bývalý policista Thomas Lane na kresbě ze soudní síně v Minneapolisu.
Smrt George Floyda: Jeden z policistů byl propuštěn na kauci

Boris Kollár násilný čin odsoudil. Ministr školství Gröhling vyjádřil soustrast pozůstalým a brzké uzdravení zraněným a dotčeným osobám.

Premiér Igor Matovič, který se nacházel na setkání šéfů vlád visegrádské skupiny (V4) na jižní Moravě, vyjádřil před novináři nad útokem lítost. "Vyjadřuji upřímnou soustrast všem pozůstalým. Bohužel blázni žijí mezi námi a takovým situacím nedokážeme zabránit," uvedl Matovič.

Český premiér Andrej Babiš na twitteru oznámil, že s kolegy z Polska a Maďarska vyjádřil Matovičovi soustrast.

"V souvislosti s tragédií ve Vrútkách cítím obrovský smutek a žal. Všem učitelkám, učitelům, policistům, dětem i jejich rodičům, kteří zažili náročné chvíle strachu, chci vyjádřil podporu. Myslím na vás," reagovala na útok prezidentka Zuzana Čaputová.

Škola spojuje mateřskou školu, základní školu a gymnázium. Spojená škola věnuje v posledních letech zvýšenou pozornost dětem s vývojovými poruchami učení. Spolupracuje s Centry pedagogicko-psychologického poradenství a prevence v regionu.