"Ukrajina ztratila v hrozné tragédii, zřícení letadla An-26 u Čuhujivu, 26 svých synů. Na místě zemřelo 25 z nich, další později podlehl popáleninám v nemocnici. Druhý raněný je stále hospitalizován, modlíme se za jeho rychlé uzdravení," uvedla kancelář ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského na facebooku.

Nehoda ukrajinského vojenského letounu
Na Ukrajině se zřítil vojenský letoun. Zemřelo 25 lidí

Jediným přeživším je student třetího ročníku charkovské Univerzity ukrajinských vzdušných sil. Podle ředitele nemocnice, v níž se kadet léčí, je stav raněného stabilizovaný a již příští týden by mohl být z kliniky propuštěn.

Záchranáři stále pátrají po tělech mrtvých. Na palubě bylo 20 kadetů ze školy vojenského letectva a sedmičlenná posádka. Zelenskyj místo osobně navštívil, dnešek vyhlásil za den smutku, nařídil zastavit provoz letadel An-26, než se příčina vyšetří, a také prověření stavu veškeré vojenské techniky.

Náměstek ministra obrany řekl, že rodiny mrtvých dostanou po 1,5 milionu hřiven (1,3 milionu korun).

Černá skříňka

Ministr obrany Andrij Taran k příčině nehody podle agentury Unian řekl, že podle předběžného vyšetřování selhal senzor motoru, a proto letadlo při přistávání narazilo na zem a vzňalo se. Taran byl na místě nehody a mluvil tam s novináři. "Podle předběžného šetření neselhal motor, ale senzor. Ten motor měl před příští kontrolou létat ještě 5000 hodin," řekl.

Policisté na místě útoku nedaleko bývalé redakce satirického týdeníku Charlie Hebdo v Paříži, při kterém byli zraněni dva lidé.
U redakce Charlie Hebdo byli napadeni lidé. Podezřelí jsou v rukou policie

Přesná příčina bude stanovena až po dekódování záznamníků letu. Letadlo samotné bylo podle ministra staré 43 let a mělo být v provozu další tři roky.

Agentura Interfax v pátek s odkazem na vlastní zdroj psala, že pilot si mohl splést cestu s přistávací dráhou. Gubernátor Charkovské oblasti Oleksij Kučer ale tvrdí, že příčinou neštěstí byla porucha motoru. Podle serveru Echo Moskvy se již našla černá skříňka letounu.

An-26 je vojenské dopravní letadlo vyvinuté sovětskou konstrukční kanceláří Antonov. V provozu je také modifikace pro cestující An-26-100 s kapacitou až 43 osob.