Podle chorvatského deníku „Jutarni list“ byl u Jadranu na jachtě sám Viktor Orbán. Vedle několika citací je hlavním důkazem Orbánova pobytu poněkud rozmazaná fotografie z jedné z restaurací. Když se německý server Deutsche Welle pokusil informaci u maďarské vlády potvrdit, byl odmítnut s tím, že soukromé záležitosti členů vlády mluvčí nekomentuje. Zatímco případný pobyt premiéra doporučujícího Balaton a užívajího si u Jadranu je pouze politický přešlap, podobná kauza jeho ministra zahraničí Petera Szijjarta má ale už i korupční a klientelistický přesah.

Maďarský premiér Viktor Orbán (uprostřed) v parlamentu
Maďarská vláda přišla o mimořádné pravomoci. Inicioval to sám Orbán

Zatímco Orbán byl údajně viděn na takové trochu lepší plachetnici, kterých je v Chorvatsku plno, Szijjarto přiznal, že dovolenou strávil na miliardářské jachtě. Obří plavidlo s názvem „Lady MRD“ je registrována na jméno maďarského miliardáře Lászla Szíjje. Jeho firmy podle agentury Reuters v uplynulých deseti letech pravidelně získávaly miliardy z vládních kontraktů, čímž se Szíjj stal jedním z nejbohatších Maďarů.

Jachta, kterou ministr využíval, má hodnotu asi půl miliardy korun. Její pronájem by za normálních komerčních podmínek vyšel ministra na 180 000 eur za týden (asi 4,7 milionu korun). To zdaleka přesahuje možnosti, které dává šéfovi diplomacie jeho ministerský plat. Podle serveru Portal 24.hu slouží jachta k rekreaci důležitých lidí z okolí premiéra Viktora Orbána.

Aby toho nebylo málo, novináři si všimli, že Szijjarto v době, kdy byl vyfotografován na obří jachtě, dával na sociální sítě fotografie ze své ministerské pracovny, doplněné komentáři, s kým vším ve světové diplomacii v té době telefonicky jednal.

„Mafiánský stát“

„Toto je můj soukromý život. Rodinná dovolená je součástí soukromého života,“ odmítl šéf diplomacie vysvětlovat novinářům podrobnosti ke své dovolené na jachtě, kterou ale přiznal.

Server Deutche Welle v této souvislosti cituje maďarského sociologa a liberála Balinta Magyara, který současný systém v Maďarsku nazval „postkomunistickým mafiánským státem“.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko na snímku z 27. srpna 2020
Policie v Minsku znovu zatýkala. Ministři EU jednají o sankcích vůči Lukašenkovi