Počet potvrzených případů nákazy koronavirem v Německu za uplynulých 24 hodin stoupl o 227. Nakažených přibylo 2337, což je oproti předchozím dnům mírný pokles. Vyplývá to z údajů zveřejněných dnes Institutem Roberta Kocha (RKI).  Nejnovější přírůstek v počtu nakažených představuje pokles po třídenním nárůstu, napsala agentura Reuters. Dosud se v Německu potvrdilo 150 383 případů infekce a 5321 lidí s koronavirem zemřelo.

V Německu aktuálně podle RKI připadá 181 případů nákazy na každých sto tisíc obyvatel. Nejhorší je tento poměr v Bavorsku, kde je 305 nakažených na sto tisícobyvatel, aktuálně zhruba čtyřicet tisíc. Druhou relativně nejhůře zasaženou zemí je Bádensko-Württembersko s 269 případy na 100.000 obyvatel. Dohromady je v regionu na jihozápadě Německa téměř 30 tisíc nakažených. V Bavorsku dosud zemřelo 1525 lidí s nemocí covid-19, v Bádensku-Württembersku 1153.

Manželský pár na prázdné pláži Santa Monica v Los Angeles 29. března 2020
Nejlépe se mu daří v interiéru. Koronavirus oslabuje teplo a vlhko, tvrdí vědci

V absolutních číslech hlásí nejvyšší počet případů po Bavorsku nejlidnatější německá země Severní Porýní-Vestfálsko, které má 31 106 infikovaných a 1052 zemřelých. V Sasku, které kromě Bavorska také sousedí s Českou republikou, je situace o něco příznivější. Dosud se tam nakazilo 4377 lidí a zemřelo 135. V Sasku je 107 nakažených na sto tisíc obyvatel.

Německo už začalo rozvolňovat restriktivní opatření přijatá v souvislosti s pandemií. Otevřely se některé menší obchody, počítá se i s postupným otevíráním škol. Všechny spolkové země se mezitím zároveň rozhodly zavést povinnost nošení roušek v některých prostorech, jako jsou prostředky hromadné dopravy nebo obchody.

Jednotlivé spolkové země však hodlají k vymáhání rouškové povinnosti přistupovat různě. Největší pokuty zavádí sousední Bavorsko. Z upraveného sazebníku, který má k dispozici agentura DPA, vyplývá, že za porušení povinnosti zakrytého nosu a úst v dopravních prostředcích a obchodech bude hrozit pokuta ve výši 150 eur (zhruba 4000 korun). Obchody, které nezajistí nošení roušek u svého personálu, mohou dostat pokutu až ve výši 5000 eur. Naopak například Berlín před časem oznámil, že dodržování povinnosti zpočátku nebude kontrolovat, ani pokutovat.

 #interaktivni-infografika|cadb058e-59ba-42c4-bb1f-2a54ff7e64bc#

Bavorsko dnes rovněž oznámilo, že od 4. května umožní konání veřejných bohoslužeb, i když za přísných hygienických podmínek, s rouškami a dodržení alespoň dvoumetrových rozestupů mezi věřícími. Už od tohoto týdne mohou lidé chodit do kostelů, mešit a synagog v Sasku, od května to chtějí umožnit také Severní Porýní-Vestfálsko, Durynsko a Braniborsko.

V Rusku znovu výrazně vzrostl počet nakažených

Počet osob infikovaných v Rusku se znovu výrazně zvýšil, koronavirem se za posledních 24 hodin nakazilo víc než 5800 lidí. Podle sdělení operativního štábu boje s nákazou je v zemi téměř 69 tisícnakažených. V předchozích třech dnech se přitom denní nárůst infikovaných snižoval z 5600 na zhruba 4800.

Zdravotníci od čtvrtka evidují 60 nových úmrtí, celkový počet obětí epidemie je v zemi se 146 miliony obyvatel 615, uvedla s odvoláním na statistiku ministerstva zdravotnictví agentura TASS.

Hraniční přechod v Plesné na Chebsku
Otevření hranic turistům? Jen při splnění přísných kritérií, doporučuje WHO

V Moskvě, která zůstává hlavním epicentrem, je k dnešnímu dni nosičem viru téměř 37.000 lidí, tedy víc než polovina případů v celém Rusku. Od čtvrtka v metropoli přibylo kolem 3000 nových případů. Téměř polovina nakažených má velmi slabé nebo žádné příznaky, uvedla ruská agentura. Z nemoci covid-19 se uzdravilo zatím 2700 Moskvanů.

Kromě Moskvy je v Rusku nejohroženějším místem Moskevská oblast, která metropoli obklopuje. Dalším epicentrem nákazy je pětimilionový Petrohrad, kde jsou ovšem nárůsty nemocnosti ve srovnání s Moskvou zhruba třetinové.

Všem obyvatelům Moskvy, kteří nákazu překonali, lékaři nabízejí odběr krevní plazmy, oznámil starosta města Sergej Sobjanin. Ruští lékaři věří, že dárcovství plazmy od osob s protilátkami je nejlepší metoda léčby. Dárcem se může stát kterýkoli vyléčený bez doprovodných chorob ve věku 18 až 55 let.

Španělsko hlásí za den 367 úmrtí s covid-19

Španělsko registruje za poslední den 367 úmrtí lidí s covid-19, je to nejméně za předchozí měsíc. Informovalo o tom dnes ministerstvo zdravotnictví. Celkem se od února ve Španělsku, které má 47 milionů obyvatel, potvrdilo 219 764 případů nákazy, z toho 22 524 lidí zemřelo a 92.355 se uzdravilo.

"Je to nejnižší údaj za posledních mnoho týdnů," řekl dnes na tiskové konferenci šéf úřadu pro nouzové situace Fernando Simón z ministerstva zdravotnictví. Počet úmrtí za den je ve srovnání s dřívějšími údaji nejnižší od 21. března, kdy bylo oznámeno 324 úmrtí za den. Už od neděle se počet úmrtí nakažených koronavirem za den pohyboval od čtyř set do 440 (počet oznámený ve čtvrtek).

Deník El País dnes uvedl, že počet uzdravených za den je dnes poprvé vyšší než počet nových případů nákazy, je to ale pouze ve srovnání s pozitivními testy PCR (2796). Celkem za den přibylo 6740 nakažených, což je více, než bylo oznámeno ve čtvrtek (4635). Uzdravených dnes podle El País přibylo 3105, ve čtvrtek to bylo 3335.

Británie má dalších 684 úmrtí s covid-19, více než den předtím

V nemocnicích v Británii zemřelo na následky nemoci covid-19 za posledních 24 hodin dalších 684 lidí. Jedná se o mírný nárůst oproti číslům hlášeným ve čtvrtek, zároveň je to však jeden z nejnižších údajů od 6. dubna. Nově nakažených evidují úřady 5386, což je nejvyšší denní počet za tento týden. S odkazem na data ministerstva zdravotnictví to píše agentura Reuters.

Británie je jednou z nejhůře zasažených zemí na světě. Od začátku pandemie země eviduje již více než 19 500 zemřelých na komplikace spojené s covid-19, koronavirus se tam prokázal u 143 464 pacientů z celkem 444 222 testovaných. Podle dat z posledních dnů tam epidemie již dosáhla svého vrcholu, dnešní údaj o nově nakažených nicméně po čtyřech předchozích dnech opět překonal hranici pěti tisíc

Experti přitom varují, že nakažených i zemřelých je v zemi zřejmě mnohem více. Do vládních statistik se totiž nezapočítávají ti, kteří kvůli koronaviru zemřeli doma či v domovech s pečovatelskou službou. Z nákazy koronavirem se nyní zotavuje také premiér Boris Johnson, který několik dní strávil i na jednotce intenzivní péče. V dalších dnech se chystá vrátit do čela kabinetu, podle některých zdrojů tak učiní již v pondělí.

V Belgii přibylo 189 zemřelých, v Nizozemsku 112

V Belgii zemřelo za posledních 24 hodin dalších 189 lidí s nemocí covid-19. Celkem země s 11,5 milionu obyvatel od počátku epidemie eviduje již 6679 mrtvých. V Nizozemsku, které má o šest milionů obyvatel více než Belgie, za 24 hodin přibylo 112 zemřelých s covid-19, a celková bilance tak činí 4289 mrtvých.

Ve čtvrtek Belgie hlásila denní přírůstek 230 zemřelých. Podle belgického listu La Dernière Heure ale dnes nedorazila data ze všech zařízení, která se starají o seniory. To se zřejmě projeví na statistice v následujících dnech.

Belgie má v přepočtu na obyvatele jednu z nejhorších bilancí úmrtí na komplikace spojené s koronavirem na světě. Jedním z důvodů je ale též odlišný způsob vedení statistiky. Jako jedna z mála zemí světa totiž Belgie započítává i případy úmrtí v domovech seniorů a dalších pečovatelských domech. Ve statistice se tak často objeví i případy, u kterých je jen podezření na nákazu virem SARS-CoV-2, které však nebylo potvrzeno testy. Z dnešních 189 nových případů úmrtí jich 97 připadá na zařízení pro seniory.

Příznivý je v Belgii vývoj v oblasti hospitalizovaných. Nově bylo s koronavirem do nemocnic převezeno 210 lidí, 322 lidí s covid-19 se ale uzdravilo a nemocnice opustilo. Ubývá i lidí na jednotkách intenzivní péče a pacientů napojených na plicní ventilátory.

Pacient na klinice Asklepios v Německu
Německo hlásí vyšší denní přírůstek. Merkelová: Zdaleka nejsme na konci epidemie

Celkem se v Belgii již potvrdilo 44 293 případů nákazy virem SARS-CoV-2. Jen několik stovek testů schází zemi k dosažení cíle 10 tisíc otestovaných denně.

V Nizozemsku, které má o šest milionů obyvatel více než Belgie, se nákaza koronavirem potvrdila už u 36.535 lidí. Za posledních 24 hodin zemřelo s covid-19 dalších 112 osob. Ve čtvrtek se bilance zvyšovala o 123 mrtvých. Celkem nizozemský zdravotnický úřad RIVM eviduje 4289 úmrtí na komplikace po nakažení koronavirem.

Na rozdíl od Belgie Nizozemsko do svých statistik zahrnuje jen případy potvrzené testováním, a skutečný počet obětí je tak v zemi zřejmě mnohem vyšší.