Vedle sebe tu máte krásně opravené lázeňské domy z devatenáctého století, pěkné parky, povedené luxusní čtyřhvězdičkové hotely, ale i komunistické paneláky, monstrózní, různě opravené či zanedbané zotavovny, horskou říčku tekoucí vybetonovaným korytem. I cesta do Krynice vypadá podobně, až za Krakov dojedete po superdálnici, ale zbylých 130 kilometrů se sunete mezi kamiony až tři a půl hodiny. Vítejte v Polsku verze 2019.

Benátky. Město zavedlo poplatek 3 eura za vstup do historického centra pro turisty, kteří se tu neubytují. Do laguny město také zakázala vjezd obřích výletních lodí
Evropské metropole mají problém. Příliš mnoho turistů

Světové ekonomické forum v polské Krynici - logoZdroj: WEFEkonomické fórum v Krynici, to jsou každoročně takové polské politické a byznysové Karlovy Vary. Polské televize dělají přímé přenosy, noviny mají zvláštní přílohy, rádia vysílají přímo ze studií před lázeňskými domy, kde se konference koná.

Za roky, co sem jezdím, a není jich málo, jsem nikdy nezažil tak sebevědomé Polsko, jaké se v Krynici představilo letos. Je to dáno i tím, že za měsíc a půl jsou v Polsku volby, kdy jde vládnoucímu Právu a spravedlnost (PiS) o hodně, možná o všechno. PiS totiž rozdělil Poláky na „my a oni“. To bylo vidět i v Krynici, kde byl hlas opozice opravdu zastoupen jen tak, aby se neřeklo.

Přestože se mělo mluvit v Krynici o Evropě, Evropské unii, nebylo o ní skoro slyšet. To proto, že právě EU je pro současnou vládu Achillovou patou. Vztahy s Evropskou komisí jsou napjaté, Brusel vyšetřuje Polsko, zda je ještě právním státem. A až rozsudek Evropského soudu zrušil „reformu“, která měla vládě umožnit zcela ovládnout soudnictví.

Možná proto nepadlo v proslovu polského premiéra Mateusze Morawieckého, který tu přebíral cenu „Člověk roku“, ani slovo o EU, evropských fondech. Přitom stovkám unijních miliard vděčí Polsko za dálnice, opravená města i modernizaci zemědělství, které vyváží kvanta potravin.

Rodina a finance - Ilustrační foto
Nižší rodinné dávky pro cizince? Brusel se zastal Čechů v Rakousku

Váš „pan Evropa“

Luboš Palata (*1967)

Specialista na Evropskou unii a střední Evropu. Od roku 1991 pracuje jako novinář v největších českých denících, několik let byl stálým zahraničním zpravodajem a také zástupcem šéfredaktora slovenského deníku Pravda.

Nositel několika českých i zahraničních novinářských cen včetně Ceny Ferdinanda Peroutky.

Polsku se dnes ekonomicky daří. V zemi pracují dva miliony Ukrajinců, přitom nezaměstnanost je jen čtyři procenta a loňský hospodářský růst skoro pět procent. Platy v Polsku jsou stejné jako v Česku, byť rozdíly mezi bohatšími a chudšími Poláky jsou větší. A světe, div se, Polsko bude mít poprvé za 30 let příští rok vyrovnaný rozpočet. „Je to jen předvolební trik, po volbách bude všechno jinak,“ tvrdí opoziční Občanská platforma. Ale i tak.

Problém je, že to mnoha Polákům takříkajíc stouplo do hlavy. „Chovají se trochu jako Rusové, když měli za Putina najednou peníze,“ říká jeden český účastník konference. „Jsou takoví nepříjemně namyšlení,“ dodává. Podle známého pořekadla o rybě, která páchne od hlavy, stačí poslouchat premiéra Morawieckého. „Máme největší továrnu na akumulátory v Evropě, jsme druzí na světě v těžbě stříbra a naše kosmetika se vyváží do sedmdesáti zemí světa,“ vyjmenovává, v čem je Polsko největší a nejlepší.

Může být i hůř

Jsou tu však mnohá ale. I Polsko vyrábí pro německé koncerny. Ne tolik a nejen auta jako my, ale stejně. A Německo brzdí. Mnohá odvětví, včetně exportního zemědělství, stojí na ukrajinské pracovní síle. Ta ale nyní míří buď do Německa, nebo se i vrací domů.

Polsko má neudržitelný důchodový systém a musí ho rychle reformovat. Zoufale tu chybí doktoři, čekací doby na lékařský zákrok jsou nejdelší v Evropě. Osmdesát procent elektřiny se dělá z uhlí, kterému tady na konferenci říkali „čisté uhlí“. Smogem zamořená země ale ukazuje něco jiného. A boj proti změnám klimatu?

Elektromobil Volkswagen - Ilustrační foto
Elektromobily, konec česko-slovenského autosnu

Polská opozice zkouší vyhrát říjnové volby pod heslem: „Může být lépe!“ Vláda zase tím, že zrušila daně lidem do 26 let. Ale to, že v Polsku může být i hůř, že polský ekonomický tygr kulhá, to si v téhle zemi nepřipouští vůbec, ale vůbec nikdo.

Deník byl jedním z mediálních partnerů 29. Ekonomického fóra v Krynici.

Co vás zajímá na Evropské unii?
Stojím o vaše názory, příběhy, příklady od vás, z vašeho nejbližšího okolí. Například čím vás EU zklamala a čím vás štve? Co vám přijde, že Evropská unie rozhodla a dělá špatně? Kam u vás ve vesnici, městě či okrese šly peníze z evropských fondů a měly jít zrovna tam? Jsou vám k něčemu otevřené hranice uvnitř Unie, nebo vám naopak berou pocit bezpečí, jistotu, že stát, v němž žijete, má svůj osud ve svých rukou? Měli by mladí Češi mít možnost pracovat a studovat v celé Evropské unii? Je to k něčemu? Máte něco z toho, že Unie nařídila snížit ceny telefonických hovorů ze zahraničí? Vadí vám, že EU zakáže plastové příbory a brčka? Pište na adresu či e-mail: Evropa pro Čechy - Deník, VLM, U Trezorky 921/2 158 00, Praha-Jinonice e-mail: lubos.palata@denik.cz