V Brazílii už po nákaze koronavirem zemřelo více než 312 tisíc  lidí a denně přibývá více než 3000 dalších obětí; hůře na tom jsou jen mnohem lidnatější Spojené státy, napsal server The Wall Street Journal.

"Jsme tu v zákopech a vedeme válku," řekla Andréia Cruzová, 42letá sestra na pohotovosti nemocnice v jihobrazilském městě Porto Alegre. Jen během posledních tří týdnů v okolním státě Rio Grande do Sul zemřelo po nákaze koronavirem na 5000 lidí - více než za poslední tři měsíce uplynulého roku.

Indie plánuje do konce roku naočkovat 300 milionů lidí.
Indii drtí dvojitá mutace koronaviru. Země zakázala vývoz vakcín

Šíření viru v Brazílii může tuto zemi s 213 miliony obyvatel změnit na globální riziko pro veřejné zdraví. Takzvaný kmen P.1, který už byl zjištěný ve 20 zemích a minulý týden se jeho výskyt potvrdil v New Yorku, je podle nové studie až 2,2krát nakažlivější než předchozí verze koronaviru. U tohoto kmene je také až o 61 procent vyšší riziko, že se lidé nakazí opakovaně.

Mladí pacienti 

Kmen P.1 je nyní zodpovědný za většinu nově nakažených v Brazílii, kde mnoho lékařů uvádí, že přijímají vyšší počet mladších a jinak zdravých pacientů. Zhruba 30 procent lidí, kteří po nákaze koronavirem umírají, je nyní mladší 60 let.

Odborníci na otázky veřejného zdraví varují, že nejde jen o brazilskou krizi, a poukazují na všeobecnou lhostejnost v USA i dalších zemích vůči rizikům, která plynou z Latinské Ameriky a dalších nenaočkovaných oblastí světa. Brazílie zatím plně naočkovala necelá dvě procenta populace.

Jair Bolsonaro
Brazilci umírají po tisících. Prezident je ale nelítostný: Nefňukejte mi tady!

"Objevují se tlaky na vyhlášení, že pandemie už skončila, ale konec ještě není," řekl epidemiolog Harvardovy univerzity William Hanage. "Děsím se pomyšlení, co se stane, jestli se P.1 podaří proniknout na místa, která ještě nějakou dobu proočkována nebudou," dodal.

V nemocnici Moacyr Scliar ve městě Porto Alegre se lékaři snaží postarat o co největší počet pacientů, z nichž mnozí musí celé dny spát na židlích, zatímco lapají po dechu v rozpáleném nemocničním křídle. "Když se pohnu, buší mi srdce a těžko se mi dýchá," řekla 30letá Jeanne Silvaová s tváří zkřivenou bolestí, která už 30 hodin proseděla v křesle s kyslíkovými hadičkami v nose. "Jsem vyděšená," dodala.

Další mutace

Vědci uvádějí, že podle předběžných studií jsou existující vakcíny, které se ve světě používají, účinné i proti kmeni P.1. Budou ale potřeba další studie, které ověří, jestli nová varianta snižuje jejich účinnost. Čím déle bude mít koronavirus příležitost se šířit a mutovat, tím vyšší je možnost, že se objeví ještě agresivnější kmeny ohrožující pokrok očkování v USA i na dalších místech.

Ještě znepokojivější je skutečnost, že už začala mutovat i samotná varianta P.1 a vykazuje změny, které by ji mohly učinit ještě nakažlivější, uvedl Felipe Naveca, který pracuje pro zdravotní Nadaci Oswalda Cruze a vedl jeden z prvních výzkumů P.1. "Jestli koronaviru nezabráníme v oběhu, nepřestane se vyvíjet," dodal.

Očkovací vakcína AstraZeneca. Ilustrační snímek
Další problém? AstraZeneca možná předložila v USA zastaralá data, tvrdí úřad

Laxní přístup k nošení roušek či respirátorů, nedodržování společenských odstupů a pomalé spuštění očkování pomohly Brazílii změnit v dokonalou líheň nových variant viru, uvádějí vědci. Kmen P.1 se poprvé objevil v průmyslovém Manausu, odkud ho pravděpodobně řidiči nákladních automobilů nevědomky pomohli rychle rozšířit po celé zemi.

Tento kmen se objevil později než britská varianta B.1.1.7 a stále zůstává do jisté míry záhadou - částečně proto, že Brazílie provádí podstatně méně testů než Británie, a údajů je tedy méně. Zatímco vědci vědí, že P.1 je nakažlivější a náchylnější k opakovaným nákazám, zatím nedospěli k jednoznačné odpovědi, zda je také více smrtící.

Značná rizika 

Lékaři v celé Brazílii, s nimiž mluvili novináři listu WSJ, nicméně potvrzují, že rizika kmene P.1 jsou zjevná a značná. "Máme tu pacienty, kteří nejsou obézní, nemají další přidružené choroby a nejsou staří, a přesto je virus přemůže," řekl doktor Diego Montarroyos Simes z jednotky intenzivní péče v nemocnici v severovýchodním městě Recife.