Muž, jehož jméno nebylo zveřejněno, se zřítil při sestupu v průsmyku Pralognan na 62. kilometru trasy krátce po půlnoci. Přestože záchranáři zasáhli ihned po nehodě a do nemocnice byl sportovec dopraven vrtulníkem, na následky vážných poranění zemřel, uvedli organizátoři.

Zesnulému muži bylo 35 let, uvedla agentura AFP. Úřady začaly vyšetřovat příčinu smrtelné nehody.

Mont Blanc
Vesnici pod Mont Blankem ohrožuje tající ledovec. Příčinou je nárůst teplot

O neštěstí informovali české úřady a rodinu běžce. "Je nám to velmi, velmi líto. Rodině zesnulého běžce jsme vyjádřili upřímnou soustrast," sdělili ČTK.

"Organizátoři závodu UTMB Mont Blanc obdrželi 25. srpna v 00:25 zprávu o běžci na trase TDS, který se stal obětí pádu v průsmyku Pralognan. Tato sekce byla na trase TDS již mnohokrát. Cesta byla zabezpečená a na místě byl záchranný tým. Běžec svým zraněním podlehl navzdory lékařské péči, která mu byla ihned poskytnuta," stojí v oficiálním prohlášení.

Přerušení závodu

Neštěstí se odehrálo na 145 kilometrů dlouhé trase "TDS - Sur les Traces des Ducs de Savoie" (Po stopách savojských vévodů), která spojuje italské údolí Aosty s francouzským departmentem Horní Savojsko. Jde o jeden z paralelních závodů ultramaratonu UTMB. Běžci na trase musí překonat převýšení 9100 metrů.

Smrtelná nehoda. Ilustrační foto.
Havárie českého autobusu v Německu. Čtrnáct lidí je zraněných, čtyři těžce

Závod byl po tragickém pádu přerušen. Organizátoři sdělili asi 1200 účastníkům, aby se otočili a vrátili do vesnice Bourg Saint-Maurice. Běžecký server carrerasdemontana.com na twitteru sdílel fotky dlouhých front, které se po výzvě k evakuaci na trase vytvořily. Závod pokračuje pro 293 závodníků, kteří již mají průsmyk za sebou. Další soutěže, které mají začít v následujících dnech, by měly pokračovat i přes neštěstí.