1. Putin v projevu tvrdil: „Naše ozbrojené síly dnes operují na linii dotyku, která přesahuje tisíc kilometrů, a čelí nejen neonacistickým formacím, alev podstatě celé vojenské mašinérii kolektivního Západu.“
Ruský prezident musel Rusům nějak zdůvodnit, proč Rusko na Ukrajině ve válce, kterou ani ve svém včerejším projevu nepřestal nazývat speciální operací, ruská armáda nevyhrává. Označování současné demokratické politické reprezentace Ukrajiny za neonacistickou je způsob obracení skutečnosti v její pravý opak. Má to u Rusů navodit pocit, že agrese Ruska proti Ukrajině je obdobou Velké vlastenecké války proti nacistům. A to přesto, že Rusko je agresorem proti Ukrajině. Ta Rusko nikdy a ničím v minulých třiceti letech neohrožovala.

Luboš Palata
Putin je v koutě. Vyhlásil mobilizaci a hrozí zničením světa

2. Putin podpořil referenda na Donbase a na okupovaných územích. Pohrozil užitím jaderných zbraní na obranu ruského území. „Chci připomenout, že naše země také disponuje různými prostředky ničení. Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu,“  uvedl Putin.
Tyto dvě věci spolu úzce souvisí. Rusko se po úspěšné ukrajinské ofenzívě obává ztráty dalších okupovaných území. Chce na nich proto rychle vyhlásit referenda a pak je prohlásit za součást Ruska. Na na jejich obranu pak bude hrozit použitím jaderných zbraní.

3. Putin vyhlásil mobilizaci.
Má se podle jeho slov týkat těch, kteří sloužili v ozbrojených silách, mají určité vojenské specializace a relevantní zkušenosti. Ruská armáda složená z profesionálů a dobrovolníků na Ukrajině prohrává a ztratila podle Kyjeva padesát tisíc mužů, často z elitních jednotek. Mobilizace má Rusku přinést tři sta tisíc mužů. Ti ale půjdou do bojů až po výcviku v délce týdnů či měsíců.

Ruský prezident Vladimir Putin v televizním vystoupení, 21. září 2022.
Putin promluvil k národu. Vyhlásil částečnou okamžitou mobilizaci v Rusku

4. Jaká je na Putinům projev reakce Rusů, Ukrajiny a světových mocností?
Rusové hromadně skupují letenky ze země, konají se první protesty. Nejméně část mužů do armády nastoupí. Ze strany mnohých politikůa části Rusů byl Putin tlačen k tomu, aby proti Ukrajině začal daleko tvrdší válku. To se teď asi stane. Kyjev reagoval prohlášením, že přes hrozby a okupační referenda svá území osvobodí. Západ dal najevo, že v podpoře Kyjeva bude pokračovat. Čína vyzvala svět k vyjednávání.