Tálibové od uzmutí moci slibují, že se nikomu nebudou mstít. Řada západních expertů a politiků se však obává, že se jejich postoje příliš nezměnily od 90. let minulého století, kdy vedli v Afghánistánu represivní islamistický režim.

"Tálibán zintenzivňuje pátrání po všech jedincích a spolupracovnících minulého režimu, a když se jim to nepovede, zaměřují se na jejich rodiny, které zatýkají a trestají podle své interpretace práva šáría," uvádí zpráva. "Ve zvlášť velkém ohrožení jsou jedinci v ústředních pozicích v armádě, policii a vyšetřovacích jednotkách," pokračuje dokument.

Bojovníci hnutí Tálibán v afghánském městě Kandahár, 15. srpna 2021
Tálibán hledal novináře Deutsche Welle. Nakonec zastřelil jeho příbuzného

Tálibán si podle norských expertů vede seznam lidí, které se snaží najít. Podle šéfa organizace, která zprávu vypracovala, je přitom každý člověk na seznamu ve velkém nebezpečí, protože není vyloučeno ani to, že je začnou tálibové hromadně popravovat.

Nedůvěra Západu

Mluvčí Tálibánu v posledních dnech prohlašovali, že si povstalci nechtějí vytvořit žádné vnější nebo vnitřní nepřátele. Slíbili rovněž amnestii pro všechny členy bezpečnostních složek bývalého režimu i ty, kteří spolupracovali s cizími mocnostmi.

Afghánské rodiny před letištěm v Kábulu.
V letadle jsme plakali, ale cítili úlevu, popsala žena dramatický útěk z Kábulu

Západní státy i mnoho Afghánců však vyjádřením Tálibánu příliš nedůvěřuje. Americký prezident Joe Biden prohlásil, že se podle něj povstalci za posledních 20 let nezměnili. Podle řady expertů je nyní pro táliby jedinou motivací pro udržování dobrých vztahů se západními mocnostmi snaha o mezinárodní uznání formující se afghánské vlády.

Tálíbán vyzývá k jednotě 

Povstalecké hnutí Tálibán vyzvalo afghánské imámy, aby nabádali obyvatele země k jednotě při první páteční modlitbě od chvíle, kdy tálibové svrhli dosavadní vládu a chopili se moci v zemi. Proti vládě Tálibánu v posledních dnech vypukají protesty v některých městech včetně metropole Kábulu.

Spojené státy přitom vyjádřily obavu z toho, že by v nynější chaotické situaci mohla podniknout teroristický útok tamní odnož organizace Islámský stát.