České dámy, které oslavily 65. narozeniny a dosud je nepřepadla závažná nemoc, stráví v dobrém zdraví průměrně dalších 8,5 roku života. Pánové pak 7,6 roku.

To na první pohled nevypadá tak úplně zle.

Místo pro život: „Zelený“ Liberecký kraj zvítězil v kvalitě životního prostředí

Když se ale tato čísla srovnají se situací jinde v Evropě, ukáže se, že máme stále co dohánět. Ženy v EU totiž žijí ve zdraví v průměru o rok déle, evropští muži dokonce o dva. Ještě více rozdíl vynikne při pohledu na severské národy: Norové a Norky či Švédi a Švédky tráví v seniorském věku ve zdraví skoro 16 let, vyplývá z analýzy projektu Evropa v datech.

Zdroj: Deník Data / David Valenta a Aleš Vojíř

Umíráme později

Abychom ale nebyli tak pesimističtí: i ve střední Evropě žijeme stále zdravěji, nezanedbáváme tolik prevenci, lékařská péče se zlepšuje. A tak častěji přežíváme první infarkty i první ataky rakoviny, zejména jsou-li včas diagnostikovány.

S tím souvisí, že výrazně klesá i úmrtnost: v České republice podle Eurostatu nyní umírá 1206 obyvatel na každých sto tisíc lidí. V roce 1994 to přitom bylo o šest set lidí více, v roce vstupu do Unie pak tato hodnota činila 1541.

Ilustrační foto
Renesance kempů. Ročně je navštíví přes milion Čechů a desetitisíce cizinců

„Existuje úzký vztah mezi prodlužující se délkou života a mírou úmrtnosti. Zvyšování délky života může být důsledkem prevence, ochrany zdraví, zlepšování zdravotní péče a tak dále,“ komentuje statistiky Ondřej Májek z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR.

Pokračování článku čtěte na Deník Klubu:

Co se dozvíte dále?

  • O kolik klesla za poslední roky úmrtnost na rakovinu či nemoci oběhového systému?
  • Na co se v českých regionech umírá víc než jinde v Evropě?
  • Proklikejte si podrobná čísla.

Klub Deník - tlačítko Číst pokračováníZdroj: Deník