"Bude se znovu učit pohybovat po bytě, čeká ho léčba poměrně rozsáhlých ran a bude třeba sledovat i jeho nález na plicích," dodal Šotola.

Taxikář byl s vážným průběhem nemoci hospitalizován od 10. března a remdesivir mu byl podáván nitrožilně po dobu deseti dnů na přelomu března a dubna.

„Náš pacient zvládl celou strastiplnou cestu a stal se orámováním celé pandemie. Jeho případ téměř zahájil horkou fázi pandemie. Propouštíme ho ve fázi, kdy se zdravotnická zařízení otevírají. Můžeme říci, že horká fáze pandemie je pryč a vše se vrací do normálu,“ uvedl o propuštěném taxikáři ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze David Feltl. 

Uzdravující se taxikář poděkoval ve videonahrávce zdravotníkům za péči.
VIDEO: Jsou to andělé. Uzdravující se taxikář poděkoval zdravotníkům

Sám Markovič na první otázku, jak se nyní cítí, odpověděl: „Je mi vedro a blbě se mi dýchá v té roušce.“ Co jej bude čekat po propuštění z nemocnice? „Musím se hýbat, denně cvičit a dostat se do formy a získat svalovou hmotu, o kterou jsem přišel. Boj ještě neskončil, uvědomuji si to,“ řekl Robert Markovič. Na otázku, kdy pocítil, že se vše obrací v dobré, odpověděl: „Když mi byla vytažena cévka a hadičky, tak jsem začal získávat naději, ale pořád jsem se bál,“ řekl Markovič.

Léčba remdesivirem

Jeden z dalších ošetřujících lékařů Martin Balík uvedl, že v současnosti podávají ve VFN lék remdesivir dalšímu pacientovi. „Mám jisté náznaky, že lidé se na něm zlepšují. Máme ale stále k dispozici málo dat. Máme studie, že zkracuje hospitalizaci. Máme studie, které říkají, že to zlepšuje dýchací parametry a zabírá to. Ale pořád je toho málo,“ řekl k další léčbě.

Všeobecná fakultní nemocnice v Praze má nyní deset pacientů s koronavirem, plazmu podali jednomu. „Výsledek jsme nepozorovali žádný. Je to ale jeden pacient,“ dodal Balík.

Taxikář před týdnem podstoupil test negativity na covid-19 a byl přeložen na standardní lůžkové oddělení. Přiznal, že členové jeho rodiny si rovněž nemocí covid-19 prošli, ale stejně jako on již měli opakovaně negativní testy.

 

Muž byl do VFN převezen 15. března ve velmi vážném stavu z Thomayerovy nemocnice, kde byl pět dnů předtím přijat s podezřením na zápal plic, který potvrdil rentgen. Později se u něj objevily potíže s dechem, proto byl testován na přítomnost koronaviru, který se u pacienta potvrdil.

Přes přeložení na JIP podle mluvčího Thomayerovy nemocnice Petra Sulka v důsledku onemocnění covid-19 muži selhaly plíce, proto byl převezen do VFN. Tam jej lékaři napojili na mimotělní oběh, který mu do krve dodával kyslík. Remdesivir mu začali podávat 24. března.

Plošné testování protilátek proti SARS-CoV-2 (COVID-19) v Moravskoslezském kraji, 2. května 2020 v Ostravě.
ON-LINE: V pondělí přibylo 38 nových případů koronaviru. Uzdravilo se 3807 lidí

Remdesivir je antivirotikum, které zabraňuje množení viru. V americké firmě Gilead ho vyvinul tým pod vedením Čecha Tomáše Cihláře, původně měl být používán proti ebole. Do testování remdesiviru je v Praze zapojena také Nemocnice na Bulovce a motolská nemocnice. Lék budou používat také ve Fakultní nemocnici u svaté Anny v Brně.