Po letech sucha a tropických dnů přišlo vlhko a deště. Vinaře to nezaskočilo, ale jejich práci to značně ovlivnilo. Vinobraní, která začala oproti minulým letům opožděně, přerušily v polovině října deště. Kvůli rozmáčené půdě se sběrači ani stroje nemohli téměř týden dostat do vinic. „Je to snad patnáct let, kdy se stroje vůbec nedostaly do vinohradu a sbírali jen lidé v gumácích,“ vzpomněl Tomáš Martinec, ředitel společnosti Zemědělská a.s. Čejkovice, která hospodaří na 220 hektarech vinic. 

Zámecký svatomartinský košt v Králově Dvoře.
Ochutnávka vín se přesouvá do obýváků. Svatomartinské víno letos přiveze kurýr

Titulní strana magazínu VíkendZdroj: DeníkIhned, jakmile se počasí umoudřilo, vinaři obnovili sběr. Nezastavil je mazlavý terén ani víkend. Traktory svážely hrozny dokonce i v neděli. Z obav, aby kvalitu neovlivila počínající hniloba či opadávání bobulí. „Na sklizeň je potřeba sucho, aby hrozny nezačaly hnít. V našich vinicích se naštěstí bobule drží. Problémy jsou spíš lokální. Rozvoj hniloby nejspíš zbrzdilo chladné počasí. Letos záleží dost na tom, jak vzorně se vinohradníci o révu starali až do fáze vinobraní,“ doplňuje ředitel Habánských sklepů Josef Svoboda.

Opožděný sběr letos vinaře potrápil, v polovině října měli mnozí ještě polovinu úrody ve vinici a vše potrvá až do listopadu. Podobně jako v jiných oblastech i zde se projevují negativa spojená s šířením pandemie koronaviru a opatřením, která mu mají zamezit. Větší a střední vinařství tak řešila chybějící sběrače hroznů hlavně ze Slovenska. 

„Lidé nejsou, těžko se shánějí. Celkově se už víc vyplatí sklízecí kombajny. Nejen ekonomicky. Celý proces až po odvoz bobulí na zpracování do vinařství je rychlejší,“ připomíná Tomáš Martinec z Hodonínska. Velcí producenti kombajny využívají ke sběru až devadesáti procent hroznů, a to i kvůli tomu, že pracují šetrněji než brigádníci bez potřebných zkušeností. Díky sklízecím strojům vinaři mohou rychleji zareagovat na nepříznivou předpověď počasí.

Více se dočtete v sobotním magazínu Víkend, který je součástí regionálních Deníků.

Svatomartinské víno. Ilustrační foto.
Vinaři očekávají svěží svatomartinské víno. Lahví vyrobí o poznání méně než loni

Co dalšího se dočtete v magazínu Víkend?

- David Koller říká: Ani s rouškou nemůžu vykrást banku
- rozhovor s Eliškou Beckovou, enoložkou úspěšného mikulovského Vinařství Volařík
- vinaři potvrzují, že rok 2020 je komplikovaný
- ochutnávka přes počítač
- sympatičtí Výčepní radí: Jaké pivo si dát k jídlu?
- historie: Co zbylo po Babinském?

Předplaťte si Deník s přílohou Víkend již od 76 Kč měsíčně. (objednávejte ZDE) nebo si jej můžete objednat i telefonicky na 272 015 015.