Většina vinohradníků už má letošní úrodu sklizenou či jim zbývá zpracovat poslední dozrávající odrůdy. Zástupci Svazu vinařů a Vinařského fondu v úterý dopoledne zhodnotili vinobraní. Bobulím nakonec výrazně pomohlo suché zářijové a říjnové počasí.

„Kvalita je vysoká. Hrozny mají vyšší obsah kyselin, ale v dobrém poměru kyseliny vinné a jablečné, nižší ph a vysokou cukernatost,“ konstatoval prezident Svaz vinařů Martin Chlad.

Pivní speciály.
Pepřové pivo? Speciály začali dělat i velcí hráči

I přes původní předpoklady ročník 2021 podle vinařů může patřit k těm zajímavějším. Hrozny napadené ušlechtilou šedou hnilobou mohou dát základ vínům vyšší kvality.

Mladá vína

V prvním kole hodnocení Svatomartinských vín odborníci posuzovali 280 vín od 62 vinařů, uspělo 268 vín. Druhé kolo pod patronací Vinařského fondu se uskuteční prvního listopadu. „Bílá vína budou vynikat aromatikou a svěžestí, růžová vína budou také s výraznou ovocností. Například Müller Thurgau bude charakteristický převážně po tropickém ovoci jako kiwi, grapefruitu, bělomasé broskvi a angreštu,“ uvedl Marek Babisz, hlavní sommelier Národního vinařského centra.

Netrpěliví milovníci mladých vín však nemusejí čekat až do 11. listopadu, letošní ročník mohou ochutnat už nyní. Mladá vína uvádí na trh například vinařství Chateau Valtice a v úterý je začalo prodávat i vinařství Znovín Znojmo. „Aromatické odrůdy jako Muškát moravský nebo Sauvignon budou vynikající. Müller Thurgau voní po banánu,“ řekl tamní ředitel Pavel Vajčner.

Sběr hroznů ve vinohradu vinařství Víno je Svoboda ve Velkých Bílovicích.
Vinobraní v plném proudu: Na Břeclavsku zdražily jen stálice mezi odrůdami

Průměrná cukernatost u hroznů Znovínu Znojmo dosáhla 21,5 stupně. „Před vinobraním jsme v takový výsledek nevěřili, ale díky krásnému a suchému září a říjnu, jaké dlouho nepamatuji, hodnotíme vinobraní pozitivně,“ dodal Vajčner.

Vinaři se shodují, že budou mít více práce s výrobou špičkových červených vín. „Kde byla možnost hrozny nechat vyzrát, rýsují se pěkná červená vína. Cukernatost našeho Zweigeltrebe dosahuje až k výběru z hroznů, což může znamenat výjimečný ročník pro tuto odrůdu,“ poznamenal šéf Znovínu Znojmo.

Pohroma v Evropě

Výnosy letošního vinobraní se liší v jednotlivých viničních tratích, průměrně ale podle odhadu Svazu vinařů se jedná o pět tun hroznů na hektar. To je o patnáct procent méně než loni, a o pět procent nižší výnos než je dlouhodobý průměr.

Ilustrační foto
Kontroly certifikátů u piva? Žádný problém, pár vteřin, míní hostinský

I přes zpožděný začátek vinobraní oproti posledním letům si vinaři mohou sklizeň pochvalovat. Na rozdíl od jejich kolegů v Evropě. Kvůli jarním mrazům, suchu či krupobití očekávaly tradiční země jako Itálie, Španělsko či Francie jednu z nejhorších sklizní posledních let.