Další dotazník je určený pro více než pětičlenné rodiny. Je pokračováním základního formuláře pro domácnost a jsou v něm bloky stejných otázek jako v základní formě, a to pro dalších šest členů domácnosti.

Ilustrační foto.
V Česku loni přibylo nejvíc obyvatel za jedenáct let. Především kvůli migraci

Poslední je takzvaný Formulář pro osobu. „Ten je určen osobám žijícím mimo domácnosti, tj. jednotlivcům v hromadných ubytovacích zařízeních a jednotlivcům bez přístřeší a neobsahuje otázky na údaje o bytu a domácnostech,“ píší statistici. Navazují tak na minulé sčítání, kdy se zjišťovaly informace o lidech bez domova.

Hlavně elektronicky

InfografikaZdroj: DeníkA co budou dotazníky obsahovat? Z velké části se jedná o obvyklé otázky známé z předchozích sčítání. ČSÚ se tak bude ptát na to, kdo všechno je členem domácnosti, jaké jsou mezi nimi vztahy – tedy zda se jedná o členy rodiny a jaký je příbuzenský vztah, či údaje o bytu. Typově se jedná o dotazy na počet pokojů, patro či způsob vytápění.

U jednotlivých osob se pak bude zjišťovat věk, vzdělání, povolání a způsob dopravy do práce. Nepovinně tam budou i dotazy na víru či národnost.

Panelový dům, byty - ilustrační foto.
Pravidla pro příspěvky na bydlení se zpřísní. Úředníci mohou přijít na kontrolu

Většina lidí by tentokrát měla podle plánů ČSÚ vyplnit potřebná data přes internet. Kdo tak neučiní, navštíví ho sčítací komisaři s papírovým formulářem. „Vytvořen bude jak formulář dostupný na webových stránkách zřízených pro účely sčítání, tak formulář v rámci speciální mobilní aplikace,“ uvádí.