Novinky

Na jak dlouho se prodlužují současná opatření?

Česko zůstane v pátém stupni Protiepidemického systému (PES) minimálně do 22. ledna. Tedy následujících čtrnáct dnů. I nadále tak platí všechna stávající opatření, tedy omezení volného pohybu osob, prodeje a poskytování služeb nebo činnosti úřadů.

Vzhledem k rekordním přírůstkům nově nakažených i lidí hospitalizovaných kvůli covid-19 se ale dá předpokládat, že ani poté nedojde k uvolnění. Naopak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) navíc avizoval, že pokud dojde do příštího týdne ještě k výraznému zhoršení, vláda by mohla přitvrdit. Ale nespecifikoval jak.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný (na snímku z 14. prosince 2020)
Vláda prodloužila přísnější opatření. Skiareály zůstanou i nadále zavřené

Návštěvy v nemocnicích

Lidé, kteří mají blízké v nemocnicích a nemohou za nimi, se konečně dočkali. V současnosti za nimi mohou pouze tehdy, pokud jsou v terminálním stadiu nemoci. Nyní mohou i za těmi méně nemocnými ležícími na nemocničních odděleních nebo v léčebnách dlouhodobě nemocných.

Podmínkou je u lůžek akutní péče použití respirátorů třídy minimálně FFP2 nebo KN95. To neplatí pro děti do dvou let, dětem do 15 let stačí rouška. Návštěva může trvat nanejvýš třicet minut a mohou na ní být nanejvýš dvě osoby najednou. U návštěv léčeben dlouhodobě nemocných a zařízení sociální péče musí návštěva podstoupit přinejmenším antigenní test a musí mít po celou dobu návštěvy nasazen respirátor.

Vysoké a vyšší odborné školy

U studentů vysokých škol bude možné domlouvat si individuální konzultace jeden na jednoho, uskutečnit přijímací zkoušky na vysoké školy ve skupinách nanejvýš deseti osob a konat zkoušky na vyšších odborných školách rovněž za účasti nejvýše deset osob.

Daňové úlevy

Ministerstvo financí dnes přistoupilo k prominutí příslušenství daně z nemovitých věcí a daně silniční. Fakticky se tím termín podání daňového přiznání k těmto daním odsouvá pro všechny daňové subjekty z 1. února na 1. dubna 2021, a to bez rizika sankcí z prodlení. Na 1. dubna 2021 se bez rizika sankce posouvá také povinnost silniční daň uhradit. Splatnost daně z nemovitých věcí je standardně až do 1. června. Stát také nebude přihlížet k nedoplatkům umožněným rozhodnutími ministryně financí nebude přihlížet při posuzování žádostí o zařazení do některého z vládních dotačních kovidových programů.

Lyžařská střediska

Skiareály zůstanou i nadále zavřené. Vláda v pondělí rohodne o kompenzacích pro ně.

Co mimo jiné zůstává

Noční zákaz vycházení

Mezi devátou hodinou večerní a pátou hodinou ranní je zakázáno vycházet. Výjimkou jsou závažné důvody jako například cesta do a ze zaměstnání, návštěva lékaře nebo venčení psů v blízkosti domova.

Hromadné akce

Venku i uvnitř se jich mohou účastnit jen dva lidé. 

Předseda vlády Andrej Babiš (na snímku z 14. prosince 2020).
Vláda požádá o dalších 30 dní nouzového stavu, řekl Babiš

Obchody a lékárny

Obchody mohou prodávat pouze základní zboží. Tam se řadí potraviny, drogistické zboží, pohonné hmoty a potřeby pro provoz aut, léky či krmivo pro zvířata, brýle, kontaktní čočky, noviny, květiny, galanterie, domácí potřeby, pietní zboží, zbraně a střelivo a bílá elektronika, tedy třeba rychlovarné konvice.

Výjimky v prodeji

Toto i ostatní zboží si lze objednat přes internet a nechat zaslat kurýrem či poštou nebo vyzvednout ve výdejních okénkách (místech) e-shopů.

Restaurace

Restaurace, hospody a kavárny mohou i nadále provozovat výdejní okna. Ale pouze v době, kdy není zákaz nočního vycházení. I nadále je zakázán prodej a posezení uvnitř.

Služby

Služby typu kadeřníka jsou zakázány. V provozu mohou být prádelny a čistírny, servisy a myčky aut, železářství, odtahy, zásilkovny, květinářství, galanterie, zámečnictví. Otevřeny budou i pohřební služby, kamenictví a prodejny pietního zboží.

Školy

Děti a studenti jsou vyučováni distančně, tedy například přes internet. Výjimkou jsou první a druhé třídy základních škol, mateřské školy a takzvané speciální školy, které jsou určeny například pro neslyšící nebo nevidomé.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Za vysoké počty nakažených mohou vánoční návštěvy, řekl Blatný

Úřady

Úřední hodiny jsou omezeny pouze na nezbytnou agendu.

Svatby, pohřby, bohoslužby

Svateb a pohřbů se smí účastnit pouze patnáct osob. Kapacita u bohoslužeb je maximálně deset procent míst k sezení, rozestupy mezi účastníky jsou dva metry a je zakázán hromadný zpěv.

Kulturní akce

Kina, divadla, galerie i zoo jsou zavřené. Knihovny smějí knihy pouze přijímat nebo vydávat pouze předem objednané výpůjčky,a to u výdejního okénka nebo speciálního pultu.