Od března příštího roku se tedy stupnice úspornosti změní na prostá písmena A až G. (viz grafika). Co je však důležité: Písmena B, C a D budou nově značit nejúspornější výrobky. Naopak písmeno „A“ zůstane neobsazeno. Teprve v příštích letech se jeho pomocí začnou značit superúsporné výrobky.

Dálnice, elektronická dálniční známka. Ilustrační foto
PŘEHLEDNĚ: Papírové dálniční známky končí. Jak koupit elektronické?

Podstatné je vědět to už nyní. Od začátku listopadu totiž část výrobců přechodně začala výrobky značit oběma štítky. Při nákupu zboží na Vánoce či v novoročních slevách tak na vás z balení vypadnou rovnou dva štítky.

Energetické štítkyZdroj: DeníkZatím se to netýká všech spotřebičů. Nová stupnice od A do G se týká lednic, mrazáků, chladniček na víno, myček nádobí, praček, kombinovaných praček se sušičkami a elektronických displejů.

Od září 2021 na „sedmipísmenný systém“ přejdou i světelné zdroje (žárovky). Všechny ostatní spotřebiče (hlavně bubnové sušičky, trouby, kotle a klimatizace) se přeznačí až v dalších letech.

Elektronická evidence tržeb (EET). Ilustrační snímek pokladního systému s tiskárnou účtenek
EET se odkládá až do konce roku 2022. Zákon podepsal Zeman

Při nákupu energeticky šetrného výrobku sice lidé obvykle zaplatí více peněz, výrazně však mohou ušetřit za jeho provoz. Ročně se může jednat zhruba o čtyři až deset tisíc korun. „Nejméně se ušetří za televizor, o trochu víc je to u chladniček a největší úspory jsou u sušiček prádla, které jsou energeticky nejnáročnější,“ říká Juraj Krivošík, šéf společnosti SEVEn.

Další novinka

To potvrzují i obchodníci. „Vždy se více prodává zboží s lepší energetickou třídou. Patrné je to zejména v kategoriích praní, sušení a chlazení,“ říká mluvčí Alzy Daniela Chovancová.

Aplikace Facebook na mobilu Apple
Konkurence pro Tinder. Facebook spouští svou seznamovací službu

Novinkou na štítku bude i QR kód. Jeho prostřednictvím bude možné snadno nahlédnout do evropské databáze EPREL, jež umožní snadnější porovnání výrobků.