„Jménem komory rozešlu všem lékařům, kteří momentálně pracují v zahraničí a na něž mám kontakt, dopis s výzvou, aby přijeli vypomoci do českých nemocnic,“ řekl Kubek Deníku. Pokud si to mohou zařídit, měli by přijet vypomoci hlavně anesteziologové nebo lékaři intenzivní péče. „Pro zvládnutí vlny pacientů, která se na nemocnice řítí, bychom jejich pomoc nutně potřebovali,“ dodal Kubek.

Koronavirus - Ilustrační foto
Vědci si lámou hlavu: Jak dlouho je uzdravený člověk před covidem chráněn?

Deníku také sdělil aktuální čísla o stavu zdravotníků. Komora v úterý večer eviduje 5500 nakažených zdravotníků, z toho 1200 lékařů, 2400 sester a 1900 ostatních zdravotníků. „Při stávajícím tempu šíření infekce by jich za deset dní bylo celkem 11 tisíc, za dvacet dní 22 tisíc a za měsíc 44 tisíc z celkového počtu asi 200 tisíc,“ uvedl Milan Kubek. To by znamenalo kolaps systému.

Počet hospitalizovaných se bude zvyšovat

Jak šéf komory uvedl, do nemocnic budou nyní přicházet lidé, kteří už jsou nemocní a jejich stav se ještě zhorší, nebo ti, kteří jsou nakažení, ale ještě o tom nevědí. Minimálně v následujících dvou týdnech se proto počet hospitalizovaných osob bude jen zvyšovat. Prezident ČLK oceňuje, že Česká republika začala se svými sousedy jednat o mezinárodní pomoci, aby se někteří pacienti mohli léčit v Německu, Rakousku či na Slovensku, tedy v zemích, kde epidemii zvládají lépe než my. 

Odběrové místo na testování Covid - 19 v pardubické Krajské nemocnici.
Uniklý dokument: Statistici postrašili vládu 130 mrtvými denně

Opatření, která vláda přijala v pondělí, jsou podle Kubka kompromisem. „Osobně si myslím, že měla obsahovat i zavření nákupních center a obchodů s výjimkou potravin, drogerií a lékáren. Přibližně za deset dní budeme vědět, zda byla dostatečná. Pokud se ukáže, že nikoliv, snad ministr zdravotnictví Roman Prymula dokáže své vládní kolegy přesvědčit o nezbytnosti přitvrdit,“ míní Milan Kubek.

Rozhovor s prezidentem České lékařské komory si přečtěte v pátečním vydání svého Deníku.