Asi nejvýraznější změna nastala pro pořadatele hromadných akcí, jež se konají ve stavebně členěných areálech, kupříkladu na fotbalových stadionech. Limit pro tyto akce se nově zvýšil na 2500 návštěvníků, a to za předpokladu, že v každém ze stavebně oddělených sektorů areálu jich bude nejvýše 500.

Hraniční kontrola v Hodoníně. První den uvolnění režimu pro cesty na Slovensko a ze Slovenska.
Evropa zezelenala. Testy budou ale nadále povinné při cestě z části Polska

„Toto povolení však bude možné pouze při využití nejvýše pěti takovýchto sektorů, například v rámci sportovního stadionu, přičemž každý z nich má svůj vstup z venkovních prostor i dostatečné zázemí, a účastníci se nemohou pohybovat mezi sektory. Dále bude nutné zajistit specifické rozmístění diváků v daném sektoru,“ upřesnil koncem minulého týdne ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

U hromadných akcí konaných ve venkovních prostorách nyní obecně platí, že musí být dodržován odstup nejméně 1,5 metru od sebe, v opačném případě pak mají lidé povinnost používat ochranný prostředek dýchacích cest. U hromadných akcí ve vnitřních prostorách, s výjimkou hlediště kin, divadel či koncertních sálů, pak i nadále platí odstup dva metry i povinnost nosit roušku.

CESTOVÁNI: Od 15. června je jednodušší i cestování za hranice. Začal platit tzv. "semafor". Podrobnosti najdete v našem speciálu ZDE.

Pravidla pro nošení roušek

Pravidla pro nošení roušek doznala také menší změny, většina lidí to však zřejmě ani nepozná. Nově totiž není povinné používat ochranné prostředky venku, a to ani v případech, kdy je na blízku někdo jiný. „Nadále však ještě nějakou dobu zůstává v platnosti nošení roušek ve všech vnitřních prostorách staveb a v prostředcích veřejné dopravy,“ upozornil Vojtěch.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch
Česko čeká další vlna uvolňování. Limit pro hromadné akce se zvýší na 2500 osob

O povinnosti nosit roušky by měla v úterý ještě jednat epidemiologická komise. „Kolegové se ještě úplně, definitivně neshodli. Ještě se k tomu budou vracet na příštím jednání,“ řekl novinářům ministr zdravotnictví s tím, že pravidla nošení roušek se nejspíše do konce června změní.

Jak se od 15. června mění koronavirová opatření?

* Lidé nemusí mít venku roušky ani v případech, kdy nemohou dodržet zatím povinný dvoumetrový odstup. Ochrana dýchacích cest však zůstává povinná ve vnitřních prostorách, veřejné dopravě či na hromadných akcích.

* Evropa „zezelenala“, což znamená, že Češi i cizinci z většiny států EU mohou do Česka cestovat bez omezení. Negativní test na koronavirus bude vyžadován při cestách z Portugalska, Švédska, polského Slezského vojvodství a v případě cizinců i u cest z Belgie a Velké Británie.

* Kina či divadla mohou nabízet občerstvení, diváci však i nadále nesmějí konzumovat žádné nápoje a potraviny přímo v hledišti. Potraviny určené k bezprostřední konzumaci mohou být nově nabízeny i na farmářských trzích, a to pokud zákazníci dodrží odstup nejméně dva metry. Změna čeká i restaurace, které mohou nabízet občerstvení formou švédských stolů.

* V kadeřnictvích a holičstvích nebude nutné dodržovat odstup alespoň dva metry od ostatních lidí.

* Provozovatelé wellnessu mohou otevřít parní sauny. Spuštěny budou také některé vodní atrakce na koupalištích i v aquaparcích.

Uvolnění se dočkala i kadeřnictví, kde se zrušily povinné rozestupy. Nově je také možné v divadlech a kinech zakoupit občerstvení, zatím ale bez konzumace v hledišti. "Toto opatření je třeba stále respektovat, jelikož divadla i kina mohou využívat plnou kapacitu hlediště a není povinné dodržovat dvoumetrové rozestupy mezi diváky," uvedl vedoucí pracovní skupiny pro uvolňování karanténních opatření Rastislav Maďar.

Dobrá epidemiologická situace

Za sobotu v Česku přibylo 53 nově nakažených, tedy přibližně stejně jako o den dříve. Poklesl ovšem počet provedených testů – 1200 bylo nejméně za poslední tři měsíce. Z testovaných lidí se nákaza prokázala o 4,42 procenta, což je největší poměr od začátku dubna.

V pátek odpoledne dorazila zásilka do Hamzovy léčebny. Původně avizovaný milion roušek (viz jeden z dokumentů) byl snížen na 420 tisíc plus další materiál
Mrhání ochrannými pomůckami? Hamzova léčebna měla dostat milion roušek

Od začátku epidemie se koronavirem nakazilo celkem 9999 osob, přičemž takřka tři čtvrtiny z nich (7219) se již z nákazy vyléčily. Naopak 329 infikovaných zemřelo, většina však měla i další onemocnění. Od začátku května se denní přírůstek drží pod osmdesáti s výjimkou 18. května, kdy laboratoře prokázaly koronavirus u 111 osob.