Tzv. incidenční číslo, tedy počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na 100.000 obyvatel, zůstává čtvrtý den na 28 případech. Mezi regiony jsou ale značné rozdíly.

Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů i hospitalizací výrazně růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti.

V pondělí odstartuje třetí vlna očkování proti koronaviru. Očkovat se tentokráte nebude ve velkých očkovacích centrech, ale v nemocnicích či u praktických lékařů.
Začíná třetí vlna očkování. Lékaři se bojí, že jim zbydou plné ampule

Odborníci nicméně předpokládají, že nadcházející vlna nezatíží nemocnice tak dramaticky jako loni na podzim nebo letos na jaře, a to zejména kvůli velkému počtu lidí, kteří jsou už proti covidu očkovaní nebo nemoc prodělali. Před rokem vyžadovalo v souvislosti s covidem nemocniční péči kolem 500 pacientů, ve vážném stavu jich bylo zhruba 90.

V prvním zářijovém týdnu se počet odhalených případů dvakrát dostal lehce nad 300, v následujícím se pak jednou vyšplhal k téměř 600 a v minulém týdnu se v pracovních dnech pohyboval kolem 500. Celkově uplynulý týden přibylo 3044 případů, zatímco předchozí týden to bylo o zhruba 450 méně.

Incidenční číslo je nadále nejvyšší v Praze, kde stouplo na 48 případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj se 40 případy. V Karlovarském kraji, kde se v minulých dnech nákaza šířila nejrychleji, je nyní incidenční číslo 32. Naopak nejlépe je na tom Liberecký kraj, kde připadá 11 nakažených na sto tisíc obyvatel za uplynulých sedm dní. Mezi okresy přetrvává nejméně příznivá situace na Opavsku a Vsetínsku. V Opavě a okolí připadá na sto tisíc obyvatel 83 nových případů nákazy za posledních sedm dní, v okrese Vsetín je to 54 nakažených.

Preventivní prohlídka. Ilustrační snímek
Zanedbaná prevence? Počet pravidelných prohlídek u lékaře loni výrazně poklesl

I nadále ve zkoumaných vzorcích převažuje mutace delta, dříve označovaná jako indická, a její subvarianty, informoval dnes Státní zdravotní ústav. Jeho Národní referenční laboratoř měla v posledních dvou týdnech data z 4401 provedených testů diskriminační PCR. Na deltu a její subvarianty připadalo asi 95 procent případů. I když narůstá podíl subvariant, z hlediska chování viru v populaci odborníci nezaznamenaly žádné změny.

Za celou dobu epidemie covidu-19 v Česku od začátku loňského března bylo v zemi potvrzeno téměř 1,69 milionu případů nemoci, drtivá většina lidí se z nákazy vyléčila a 30 431 lidí s covidem-19 zemřelo. Na minulý týden připadá zatím deset úmrtí, údaje se ale mohou ještě zpětně navýšit.

Počty očkovaných poklesly

Proti nemoci covid-19 jsou lidé v Česku od konce loňského prosince očkováni. Za celou dobu zdravotníci podali 11,71 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo téměř 5,9 milionu lidí. Počty očkovaných v posledních týdnech poklesly. V neděli ministerstvo zdravotnictví eviduje jen 1795 dávek vakcíny, zhruba o 500 méně než před týdnem. Ještě poslední srpnovou neděli se očkovalo přes 8000 lidí, o týden později už bezmála dvakrát méně.

Šíření nákazy mapuje testování. V neděli laboratoře provedly přes 33 tisíc testů, podobně jako před týdnem, z toho zhruba 26.000 antigenních a zbytek pomocí přesnější metody PCR.

Testování na covid-19. Ilustrační foto.
Máte příznaky koronaviru? Test by vám měl nově udělat praktický lékař

Dnes začíná registrace lidí, kteří měli mezi prvními v Česku dokončené očkování proti covidu-19 a mají zájem o třetí dávku vakcíny posilující jejich odolnost proti nákaze a vážnému průběhu nemoci. Většinou jsou to zdravotníci nebo senioři, kteří žijí v pobytových zařízeních sociální péče. Ode dneška mají dostat informační SMS zprávy skoro 8000 lidí, kteří mají osm měsíců po ukončeném očkování. Letos se bude moci nechat znovu očkovat více než milion obyvatel.