Reprodukční číslo, které ukazuje průměrný počet nakažených od jednoho pozitivně testovaného, stouplo z 0,84 na 0,88. Platí při tom, že čím níže je pod hodnotou jedna, tím výrazněji epidemie zpomaluje. Pod jedničkou se drží od poloviny dubna.

Vláda opět rozvolní opatření.
Vláda uspíšila rozvolnění, kvůli táborům i kultuře. ČR uzná očkování z ciziny

Od počátku loňského března, kdy testy koronavirus v Česku poprvé potvrdily, covid prokazatelně prodělalo přes 1,66 milionu lidí, zhruba 98 procent z nich se vyléčilo a 30 283 nakažených zemřelo. V nemocnicích je nyní 79 lidí s covidem, z toho deset ve vážném stavu. Statistiky ale nezahrnují ty, kteří jsou sice na covid negativní, dál ale mají vážné zdravotní potíže a vyžadují intenzivní nemocniční péči.

Testy na koronavirus v pondělí absolvovalo přes 158 tisíc lidí, přičemž většinou to byly antigenní testy. Přesnějších PCR testů bylo na 30 tisíc. Minulé pondělí laboratoře provedly testů více, zhruba o 73 tisíc.

U nejčastěji prováděných testů - preventivních - je nyní podíl pozitivních na hodnotě 0,02 procenta. Kolem půl procenta je pozitivita u diagnostických testů, které podstupují třeba lidé vykazující příznaky. U epidemiologické indikace testů, kdy jsou testováni lidé například kvůli možnému kontaktu s nakaženým, činí podíl 0,17 procenta. Když epidemie na jaře vrcholila, byla pozitiva testů mnohonásobně vyšší.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)
Vojtěch: Od července by mohly stačit v MHD a obchodech pouze roušky

Mezi regiony je na tom nyní s výskytem nákazy podle tzv. incidenčního čísla, tedy počtu nakažených za uplynulý týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, nejlépe Karlovarský a Královéhradecký kraj. Na sto tisíc obyvatel tam připadají dva případy nákazy za týden. Naopak nejvyšší číslo s 17 případy je momentálně v Praze. Ve všech krajích přitom uvedené číslo k dnešku kleslo nebo zůstalo stejné, výjimkou je hlavní město, kde se zvýšilo z předchozích 16 případů.

Proočkovanost pomáhá

Koronavirovou situaci pomáhá podle odborníků zlepšovat vyšší proočkovanost obyvatelstva. Od počátku června v pracovní dny zdravotníci naočkovali denně přes 110 tisíc lidí. V pondělí dostalo podle údajů ministerstva dat, která se zpětně mohou ještě změnit, vakcínu na 105 tisíc lidí, v mezitýdenním srovnání jich tak bylo zhruba o 8000 méně.

Celkem bylo v Česku od začátku očkování loni v prosinci podáno 7,3 milionu dávek vakcín. Většina vakcín proti covidu používaných v ČR je dvoudávková, aspoň jednu dávku dostalo dosud 4,7 milionu Čechů a plně naočkováno je zhruba 2,6 milionu lidí.