Na stejné úrovni byl podíl pozitivních případů na počtu testů v minulém týdnu v pátek. O víkendu tento poměr stoupl nad 1,5 procenta, v pondělí pak klesl na 0,64 procenta. Testů laboratoře od začátku epidemie udělaly přes 417.000, v úterý to bylo 6302, zhruba o tisícovku méně než v pondělí.

Koronavirus - Ilustrační foto
Koronavirus nepodceňovat! Na vakcínu si počkáme, varují experti

Onemocnění nejvíce zasahuje Prahu, kde je 2055 případů a na 100 tisíc obyvatel připadá téměř 158 nemocných. Nejmenší, jen mírně přes 28 případů na 100 tisíc obyvatel, je tento poměr v Jihočeském kraji, který má i nejméně infikovaných, konkrétně 181. U většiny pacientů má nemoc mírný průběh. Hospitalizováno bylo k úterý 154 lidí, ve vážném stavu je 18 z nich, o šest méně než v pondělí.

Zemřelý s covidem-19 v úterý nepřibyl žádný, údaje se mohou ale ještě zpětně změnit. Od 22. března, kdy zemřel v Česku s covidem-19 první člověk, byly zatím jen dva dny bez úmrtí, a to 23. březen a 15. duben. Dosud nejvíce obětí ministerstvo eviduje v Praze, kde s nákazou zemřelo 94 lidí. Nejméně úmrtí má Zlínský kraj, stále dvě.

Podle odhadů ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška nezemřelo 60 procent lidí, jejichž úmrtí jsou v koronavirových statistikách v ČR, primárně na covid-19. Většinou měli jiné chronické nemoci, často i více než jednu. Nejčastěji šlo o nemoci srdce, dýchací soustavy nebo cukrovku.

Kontroly na hranicích.
PŘEHLEDNĚ: Hranice se otevírají. Ale jen někam a jen pro někoho

Dušek také upozorňuje na to, že žádná celková plošná statistika už není úplně relevantní, protože epidemie v Česku definitivně ustoupila. "Už bych ani neřekl, že ustupuje, ale nicméně přežívá dál v lokálních ohniscích, aktuálně nejvíce Karvinsko. Má smysl se zaměřit na monitoring a predikce na lokální úrovni, a ne populační," řekl dnes České televizi.