Vláda prodloužila do 11. dubna také zákaz maloobchodního prodeje a prodeje služeb v provozovnách. Původně platil do středy 06:00. To stejné platí i pro restaurace, zůstanou do té doby zavřené. Podle Babiše jsou tato nařízení nutnost. 

Prymula už v pondělí dopoledne v ČT potvrdil, že v čele krizového štábu končí, protože nemůže sedět na více židlích. Prymula se soustředí na projekt rychlé karantény, kterou stát nejprve zkouší v Jihomoravském kraji.

Jeho základem je zmapování pohybu nakaženého člověka za posledních pět dní, a to podle údajů z mobilního telefonu a platební karty.

Armáda vytvoří mobilní týmy odebírající vzorky od lidí, kteří se dostali do kontaktu s infikovaným. Pokud se projekt osvědčí v praxi, mohla by chytrá karanténa v Česku nahradit plošná restriktivní omezení komplikující každodenní život a dopadající na ekonomiku.

Letiště Brno 26.2.2020 - přílet letadla z Bergama v Itálii
Ministerstvo přivezlo domů více než 4000 Čechů. Podívejte se, kde všude uvízli

Prymulovu funkci převezme ministr vnitra Jak Hamáček. Už dopoledne plánovaný krok kvitovala opozice, podle které měl ministr z titulu své funkce řídit štáb už od jeho ustavení. 

Hamáček se dosud věnoval především nákupům a distribuci ochranných prostředků. Řídil krizový štáb ministerstva vnitra.

Vláda o aktivaci Ústředního krizového štábu rozhodla 16. března. Hamáček podle svých dřívějších vyjádření aktivaci štábu Babišovi několikrát navrhoval už v předešlých dnech.

Štáb podle statutu po vyhlášení krizové situace, mezi které se řadí i současný nouzový stav, připravuje návrhy řešení. Jeho předseda je předkládá Bezpečnostní radě státu, v případě nutnosti vládě. Statut štábu vláda před jeho aktivací změnila.

Laboratoře otestovaly přes 43 tisíc vzorků

České laboratoře dosud otestovaly 43 498 vzorků, přičemž většina z nich přinesla negativní výsledky. Nejvíce nakažených dosud hygienici odhalili v Praze, Středočeském kraji a Moravskoslezském kraji. Naopak nejméně lidí s chorobou covid-19 zaznamenaly Pardubický a Liberecký kraj.

Soňa Adamcová z Masarykovy univerzity pracuje 20. března 2020 v brněnských laboratořích Středoevropského technologického institutu (CEITEC MU). Univerzita dostala od Státního zdravotního ústavu povolení analyzovat vzorky na přítomnost koronaviru
Nová naděje pro pacienty s koronavirem: lékaři jim nasazují přípravek Plaquenil

Zatím nejvyšší denní přírůstek v počtu pozitivně testovaných osob na území České republiky zaznamenali lékaři v pátek, kdy se objevilo hned 373 nových případů. Jde o dosud jediný den, kdy počet nově potvrzených případů překročil hranici 300.

Česko se počtem případů nákazy přepočteném na milion obyvatel řadí na 16. místo v Evropské unii. Čelní příčky drží Lucembursko, Španělsko a Itálie, naopak na chvostu tabulky je Polsko a Maďarsko.

Česko je na sedmé příčce v počtu testů

V počtu testů přepočteném na milion obyvatel je Česko na sedmé příčce ze zemí EU. Vyplývá to z dat na novém informačním webu, který vytvořil spojený tým programu Digitální Česko a Národní agentury pro komunikační a informační technologie (NAKIT) spolu s dalšími odborníky. Na webu je možné porovnávat země podle deseti ukazatelů.

V Česku je nyní 265 případů nákazy novým typem koronaviru přepočtených na milion obyvatel. Nejvíce případů má v tomto pohledu půlmilionové Lucembursko s 3115 případy na milion obyvatel.

Ilustrační foto
Místo karantény do zahraničí. Lidé se snaží nelegálně přejíždět hranice

Následuje téměř padesátimilionové Španělsko se 1713 případy a šedesátimilionová Itálie s 1616 případy na milion obyvatel. Slovensko, Polsko či Maďarsko jsou s přepočtem případů na milion obyvatel s počtem kolem 50 na konci pomyslného žebříčku.

V počtu testů přepočítaných na milion obyvatel je Česko s 4062 testovanými na sedmém místě v EU. Tabulku vede Slovinsko s téměř 10 tisíc testy na milion obyvatel, následuje Estonsko, Lotyšsko, Itálie, Německo a Rakousko.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník