Přítomnost koronaviru prokázal ve čtvrtek test u jednoho z dětí v bystrcké mateřské škole Duha. „Celá spodní třída je uzavřená a je na čtrnáct dní v karanténě. Rodiče dětí ze spodní třídy kontaktuje krajská hygienická stanice. Ostatní třídy zůstávají v provozu,“ informovala na webu školka.

Zeleniny celkově sní Češi jen o pár kilogramů více než masa.
Hitparáda zdražování: Za které potraviny zaplatíme mnohem více než před rokem?

Aktuálně se s nemocí potýká 2360 lidí. U většiny infikovaných má nemoc covid-19 jen mírný průběh, počet hospitalizovaných ve čtvrtek klesl na 140 ze středečních 149. V těžkém stavu bylo 19 pacientů, o den dříve to bylo 21. Přes 71 procent hospitalizovaných s koronavirem bylo propuštěno domů.

Nejvíce nakažených zůstává v Praze 

Denní přírůstky nakažených se v tomto týdnu drží pod šedesátkou, v pondělí přibylo 47 potvrzených případů, v úterý 48 a ve středu 36. Ve čtvrtek laboratoře provedly 5599 testů, zhruba o tisícovku méně než o den dříve. Poměr nakažených k počtu testovaných se tak zvýšil na téměř procento, v předchozích třech dnech dosahoval zhruba 0,6 procenta.

Nejvyšší počet případů nákazy je od začátku epidemie evidován v Praze, a to 2079, tři pětiny lidí se již uzdravily. Druhý je Moravskoslezský kraj s 1562 případy a třetí Středočeský kraj s 1059 infikovanými. Naopak nejméně případů je v Jihočeském kraji a na Vysočině, shodně 185.

Platba kartou - Ilustrační foto
Konec hotovosti? Kvůli pandemii se více platí kartou

Také při zohlednění počtu obyvatel je situace nejhorší v hlavním městě, kde na sto tisíc obyvatel připadá téměř 160 nemocných. V Karlovarském kraji je to přes 153 a v Moravskoslezském kraji 130 nemocných na sto tisíc obyvatel.