Upozornění proti aktuálně kolujícím falešným razítkům nyní opět vydala Komora veterinárních lékařů ČR. Za letošní rok byla odhalena zatím razítka dvě. Jedná se ale o nešvar posledních několika let. „Tento fenomén souvisí i negativními společenskými jevy, jako jsou velkokapacitní odchovny štěňat, nelegální přeshraniční přesuny zvířat a protiprávní výkon povolání veterinárního lékaře osobami bez předepsaného vzdělání a bez splnění dalších náležitostí pro tuto činnost,“ popisuje veterinář Martin Grym. Zfalšovaná razítka se objevují například v očkovacích průkazech nebo v potvrzení o zdravotních zkouškách.

Množírny totiž využívají falešná razítky aby nabudily u zákazníků důvěryhodnost. „Pokud máte psa z chovatelské stanice, většinou vám nedovolí odběr dříve, než v osmi, devíti týdnech. Po ukončené vakcinaci, která se dokládá oficiální nálepkou vakcíny,“ vysvětluje Václava Brabcová, předsedkyně Spolku na ochranu opuštěných zvířat. Ten vede kampaň proti množírnám Může se to stát i vám.  „Pes z množírny ale odchází k majitelům dříve, vakcinace tedy dokončená není a nálepka v průkazu přirozeně chybí. Razítka pak využívají podvodníci například pro dosvědčení odčervení a údajné zdravotní prohlídky, která nikdy neproběhla, protože množírny veterináře se štěňaty nenavštěvují,“ varuje předsedkyně.

Organizovaná skupina ze Šternberka prodává psy nejasného původu, u kterých hrozí vážné zdravotní komplikace i úmrtí. Veterináři varují chovatele.
Gang prodává psy nejasného původu, často nemocné, varují veterináři!

Množení psů je nelegální byznys a podle Brabcové se množitelé nijak nebrzdí ani s falšováním razítek. „Víme i o případu exportu několika desítek zvířat do zahraničí, která měla zdravotní potvrzení doložená právě falešnými razítky,“ říká. Celní kontroly někdy protiprávní jednání odhalí, často ale putují k novým majitelům zvířata aktuálně nemocná nebo s genetickým zatížením.

V roce 2016 dokonce řešila Českomoravská kynologická unie kauzu, kdy zjistila že třiatřicet vrhů plemen plemene šarpej, shiba a český teriér bylo označeno falešným veterinárním razítkem. To posloužilo k vystavení průkazů původu, lidově „papírům“. Českomoravská kynologická unie po prošetření případu rozhodla o jejich zpětném odebrání. Obrana proti falešným razítkům v takových případech je. Komora veterinárních lékařů má zveřejněné seznamy všech praktikujících veterinářů, kde je možné existenci ordinace zkontrolovat nebo se na proběhlé očkování či další péči o zvíře doptat.

Poslouží k nákupu drog

V současné době je ale na veterinární komoře vyvěšený i vystavený recept s falešným razítkem, na které chtěl kdosi vyzvednout lék Euthyrox. Ten obsahuje levotyroxin, syntetický hormon štítné žlázy určený pro léčbu jejích onemocnění a poruch. V minulosti u něho lékaři řešily i případy, kdy ho zdraví lidé konzumovali kvůli údajným účinkům na hubnutí. Jindy zase na zvířecí recepty vyzvedávali podvodníci léky využitelné pro výrobu drog. Lékárníky tím podváděli hned několikrát. „Někteří veterináři jsou při péči o konkrétní zvíře odkázáni na humánní léky, pokud pro ně ty veterinární neexistují.

Jed na krysy či škůdce se může stát velkou hrozbou pro volně pobíhající mazlíčky. Chvilka nepozorností tak může skončit cestou k veterináři, nebo v nejhorším případě i smrtí zvířete.
Otrava je postrachem pejskařů. Veterinářka radí: Pozor na látky proti škůdcům

V takovém případě opravdu lidské léky předepíšou,“ vysvětluje Michaela Bažantová, mluvčí České lékárnické komory. „Vždy ale předepisují lidský lék zvířeti, nikdy nemůže veterinář přepsat lidský nebo veterinární lék pro člověka,“ doplňuje. Na takovém receptu musí být i uvedena přesná informace, pro které zvíře je určená.  Falšování veterinárních razítek se stalo také atraktivnější poté, co začala pro lékaře platit povinnost vystavovat elektronické recepty a jejich falšování se tak stalo pro delikventy obtížnější. Podle vyhlášky č. 415/2017 Sb., která povinnosti k elektronickým receptům řeší, je totiž u veterinářů přípustné vystavit žádanku a recept na humánní léčivé přípravky i v listinné podobě.