To je i případ Jiřího F. z Prahy, který pracoval jako číšník v restauraci v širším centru. „Když nám uzavřeli hospodu, říkali jsme si, že je to jen nakrátko. Ale zatím to tak nevypadá a majitel nám dal najevo, že to asi neustojí,“ říká.

Proto zvažuje, že si najde jinou práci. „Možná bych mohl alespoň brigádně pracovat v supermarketu, než se budu moci vrátit do oboru,“ zamýšlí se.

Ministryně financí Alena Schillerová.
Schillerová chce odložit splácení hypoték. Banky by to nemělo ohrozit, řekla

Statisíce postižených

Podobně jako Jiří na tom jsou i lidé, kteří pracovali například v kinech, divadlech, hospodách nebo obchodech či v dalších podobných sektorech. Podle projektu Evropa v datech vládní omezení zasáhlo zhruba 200 tisíc lidí pracujících v těchto odvětvích.

„Právě tyto sektory spolu s dopravou a ubytováním se přitom na českém HDP podílejí více než patnácti procenty,“ uvádí šéfredaktorka projektu Adéla Denková z projektu Evropa v datech. 

Testování před vstupem do FN Brno
V Česku zemřelo už 13 lidí s koronavirem. Hygienici evidují 2716 nakažených

Podle odhadu společnosti Deloitte způsobí jejich měsíční utlumení roční propad české ekonomiky o 0,7 procenta HDP.

Za pokladnu

Lidé, kteří v těchto oborech pracovali, se podle českých personálních a pracovních agentur zatím poohlížejí po novém místě. Podle Františka Jareše z Agentury Student se zvýšil zájem o nové zaměstnance u obchodních řetězců, kteří hledají brigádníky na pozici doplňovačů zboží do regálů nebo pokladních. Mírný nárůst je i e-shopů obchodujících s elektronikou.

„Největší nárůst nyní vidíme z řad zaměstnanců působících v gastro,“ popisuje Jaroš, odkud se naopak hlásí potencionální brigádníci.

Policie střeží vstup do uzavřené oblasti na Litovelsku. Ilustrační foto
Konec izolace Litovle a Uničova. Hygienici zrušili omezení

Podle Michala Nováka z portálu Profesia.cz zájem firem o nové pracovníky v březnu poklesl, byť zatím nijak drasticky. „Obecně je možné říci, že aktivní nábor běží v retailu, zejména u potravinářských řetězců, u logistických a přepravních firem,“ říká Novák.

Jitka Součková z personální agentury Grafton Recruitment si zatím dopad na trh netroufá odhadnout. „Stoupl určitě zájem o řidiče a skladníky, také o prodavače v potravinách – protože těch je v současné době nedostatek,“ říká. Navýšení zájmu ze strany uchazečů zatím nepozoruje.

„Klesl samozřejmě zájem o pracovníky v gastronomii, cestovním ruchu, hotelnictví, osobních službách a dalších sektorech na které přímo dopadají mimořádná opatření vlády,“ uvádí Jiří Halbrštát, manažer náboru a marketingu ManpowerGroup. Zatím ale podle něj firmy nějaké velké propouštění neřeší, protože očekávají náběh výroby.

„Statistiky ještě nejsou k dispozici, ale ozývá se nám velké množství lidí z gastronomie a služeb, kteří hledají uplatnění v jiných oborech,“ dodává s tím, že lidé ze zastavených průmyslových provozů o práci většinou nepřichází a jsou na překážkách nebo mají nařízenou dovolenou.

„Průběžné výsledky napovídají, že omezení výroby je opravdu masivní, padesát procent a více. To, co ve výrobním sektoru silně vnímáme, je pokles poptávky po nové pracovní síle na minimum,“ dodává Ondřej Wysoglad z agentury Manuvia.

Bamboo Airways. Ilustrační snímek
Stát za návrat Čechů zaplatil už přes 50 milionů, další lety chystá

Poptávka je pak znát ze strany potravinářských a obchodních řetězců. Zájem uchazečů vzrostl o pětinu. „Často jsou to i lidé, kteří doposud neměli zkušenost ve výrobě, přicházejí většinou ze služeb a gastronomie, tedy segmentu, který dosud utrpěl nejvíce,“ dodává.

Pokud jde o pracovní portály Jobs.cz a Práce.cz, byl v březnu oproti předchozím měsícům znát pokles pracovních pozic zhruba o třetinu. Ubylo ale i uchazečů, kteří se jen tak rozhlížejí. Naopak přibylo těch, kteří hledají nové pracovní místo akutně.

Koronavirus v ČeskuZdroj: Deník