Filip Machka: Houby jsou mé hobby
Houbaření jsem propadl už od malička, někdy od pěti šesti let. S babičkou a s dědou jsme každé léto chodili do lesa na Vysočině, sbírali houby různých druhů a pak si na nich pochutnávali. Je to mé hobby, a tak mi to zůstalo až dodnes – do lesa se vydávám pravidelně každé léto.
close info Zdroj: Deník / Žaneta Dvořáková zoom_in
Letos jsem byl na houbách už několikrát, jezdím všude možně, nejvíc mě ale táhne právě Vysočina. Sbírám houby různých druhů od hřibů kovářů, dubových, plstnatých, přes holubinky, šiškovce obecné, růžovky neboli muchomůrky růžové až po lahodné ryzce. Na ty ale pozor! Jen málo z nich je jedlých.
close info Zdroj: Deník / Žaneta Dvořáková zoom_in
Houby jím na všechny způsoby. Udělat se z nich dá mnoho různých receptů. Nejraději si je však dám osmažené na másle, kmínu a soli a zrovna Ryzec smrkový je tímto způsobem nejlahodnější. Pochutnám si ale i na smaženici, bramboračce, houbové omáčce či na řízcích.
close info Zdroj: Deník / Žaneta Dvořáková zoom_in
Úžasnou součástí houbaření je to, že v lese mohu trávit neomezené množství času. Je tam klid, čerstvý vzduch a krásná příroda. Po tom co hodně času strávím v práci, je to ideální forma relaxace a odpočinku.
close info Zdroj: Deník / Žaneta Dvořáková zoom_in
Skvělé na mé zálibě je to, že sbírám i houby, o kterých si spoustu lidí řekne, že jsou jedovaté. V mém košíku tak najdete lesní poklady různých barev i tvarů – když víte jak na ně, jsou pak na talíři skutečně chutné.
close info Zdroj: Deník / Žaneta Dvořáková zoom_in