Celkem čtrnáct dezinformačních webů, které schvalovaly nebo obhajovaly agresi Ruska na Ukrajině, už déle než týden „mlčí“. Provozovatel českých internetových domén a mobilní operátoři je společně vypnuli, ale dezinformátoři fungují dál. A mají nová témata. Neřeší jen ruskou invazi, nově se terčem lží stali i majitelé nemovitostí a banky.

Česká národní banka a Česká bankovní asociace ve středu důrazně popřely lživé informace, podle kterých je tuzemský bankovní sektor nestabilní a zanedlouho dojde k omezení bezhotovostních plateb. Podle dezinformátorů má být důvodem ukončení činnosti ruské Sberbank v Evropě.

Hoax či fakenews. Zprávy, které mohou způsobit velké problémy
Reklamní agentury reagují na válku. Představily návod, jak poznat falešné zprávy

Centrální banka to vylučuje a šiřitele těchto lží varuje, že může jít o trestný čin šíření poplašné zprávy. „Tyto dezinformace jsou zcela nepodložené a účelově zneužívají specifické situace Sberbank ke snahám o podlomení důvěry ve stabilitu tuzemského bankovního sektoru. Tuzemské banky jsou stabilní, silné a zdravé,“ konstatovala Česká národní banka.

Mezi lidmi se totiž začaly šířit lživé e-maily a SMS, které k výběru peněz vyzývají klienty hned několika bank. Někteří lidé pak ve vleku dezinformací skutečně začali vybírat z účtů hotovost.

Aktuální smršť lží se navíc netýká jen bank. Na sociálních sítích se od začátku týdne také objevují dezinformace, které varují před údajným zájmem státu dočasně „zestátnit“ ubytovací zařízení nebo prázdné byty pro uprchlíky. I v tomto případě se jedná o dezinformaci.

Expert: Dezinformátoři mají záložní weby

K odpojení čtrnácti dezinformačních webů došlo přede dvěma týdny na žádost vlády. Jejich seznam vytvořilo Národní centrum kybernetických operací při Vojenském zpravodajství České republiky. Podle odborníků tím ale dezinformátorská scéna tvrdý zásah neutrpěla. Cestiček, jak k lidem obsah dostat, mají spoustu.

Ředitel výzkumu Ústavu mezinárodních vztahů Jakub Eberle přirovnává dezinformační weby k mytické hydře. „To, že utneme jednu hlavu, neznamená, že se neobjeví hned několik dalších. Je velice pravděpodobné, že jsou na to dezinformátoři připraveni, mají záložní weby, kde stejný obsah sdílí,“ řekl Deníku.

Vozidla Ruské armády v Rostově nedaleko hranic s Ukrajinou
Američané zkoušeli na Ukrajině biologické zbraně, tvrdí Rusko. Jde o lež

Podle něj se nyní šiřitelé nepodložených lží přesouvají z klasických webových stránek na sociální sítě.  „Orientují se třeba na sociální sítě Telegram nebo Facebook, kde sdílí obsah v různých skupinách, a mají tak možná ještě větší dosah než samotné weby,“ popsal Eberle.

Deník proti fake news.Deník proti fake news.Zdroj: DeníkVypnutí dezinformačních webů nyní bude velkou otázkou i pro právníky. Doménové sdružení CZ.NIC, které weby „vypnulo“,  se pro blokaci rozhodlo na pouhou žádost vlády, direktivní příkaz to nebyl. Podle advokátního koncipienta kanceláře Sedlakova Legal Jiřího Hradského nelze vyloučit, že rozhodnutí bude napadeno u soudu.