Těsně za nimi by stupně vítězů obsadili Španělé a Němci. Naopak nejméně vlasy padají Číňanům, Korejcům a Tchajwancům.

Třetina třicátníků

Společnost TripAdvisor to zjistila tak, že vyslala pozorovatele do 21 zemí z celého světa. Pověřila je, aby sčítali obyvatele bez vlasů. Z výsledků pak sestavila žebříček.

Ilustrační foto
Pohlavní choroby? Pozor, velká hrozba, jejich počet narůstá

„Pleší trpí přibližně třetina mužů okolo třiceti let,“ zněl verdikt z českých ulic. Padesátníci jsou podle průzkumu holohlaví zhruba v polovině případů a mužům nad sedmdesát let chybí vlasy v osmdesáti procentech případů. To je mnohem víc než kdekoliv jinde na světě.

Kolik procent mužů má plešZdroj: DENÍK

Proč tomu tak je? Lékaři tápou. Zřejmě za tím ale bude genetika. „U jedné z chorob, která padání vlasů způsobuje, byly skutečně popsány určité etnické rozdíly. Jde o onemocnění alopecia areata, při kterém více padají vlasy Afroameričanům a méně Asiatům ve srovnání s bělochy,“ uvádí například profesorka Jana Hercogová – zakladatelka a přednostka pražské Kliniky preventivní dermatologie. Vlivem genetiky a působením pohlavních hormonů podle ní vzniká i další nejčastější příčina padání vlasů – choroba, která se nazývá androgenní alopecie.

„Problém ale mohou prohloubit i mikrobi, kteří osi-dlují místa okolo vlasu,“ doplňuje lékařka. Svou roli sehrává i stres a nesprávné stravování. To ostatně potvrdila i šest let stará studie, kterou na 3100 mužích provedli vědci z Jižní Koreje: jako jednu z hlavních příčin ztráty vlasů označili kouření a pití alkoholu.

Zrzci mají vlasů méně

„Vysvětlením ale může být i to, že v Česku jednoduše nefrčí transplantace vlasů tolik jako na Západě,“ dodává také majitel pražské Kliniky estetické medicíny Asklepion Roman Šmucler. Místo toho si muži při prvních náznacích problémů hlavu raději oholí.

Ilustrační foto
Muži zaměstnávají plastické chirurgy. Žádají třeba liposukci

Člověk má podle lékařů na hlavě asi sto tisíc vlasů. Kolik přesně to je, se ale odvíjí mimo jiné i od toho, jakou mají vlasy přirozenou barvu. Třeba zrzci prý mají až o 20 tisíc vlasů řidší porost. Naopak u blonďáků bývá kštice vlasů hustší až o čtyřicet tisíc.