„Měníme účinnost opatření z 1. července na již 26. června,“ sdělil po jednání vlády ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

Týká se to třeba maloobchodu a služeb, ale uspíší se i rozvolnění v kultuře a na hromadných akcích. "Akcí během posledního víkendu před prázdninami se tak bude moct venku účastnit až 5000 lidí," dodal ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Uvnitř budou moci být akce pro 2000 návštěvníků, kapacita bude moci být naplněna maximálně ze 75 procent.

Covidové oddělení nemocnice v západočeských Domažlicích
V neděli přibylo 57 nakažených. Přírůstky jsou nejníže od loňského léta

Od stejného data bude možné například konzumovat v kinech. V muzeích a galeriích bude moci být jeden návštěvník na deset metrů čtverečních. Skupiny budou moci navštěvovat hrady a zámky bez omezení, pokud budou mít negativní testy na koronavirus nebo budou očkováni proti covidu-19.

Podle dohody ministerstva zdravotnictví se zástupci České rady dětí a mládeže (ČRDM) děti, které se před odjezdem prokážou negativním PCR testem, se nebudou muset na táborech testovat každých sedm dní. Pro vyhnutí se opakovanému testování přitom nebude nutné, aby se PCR testem prokázali všichni účastníci tábora, jak minulé pondělí schválila vláda. Přetestování bude po sedmi dnech povinné jen u dětí, které před odjezdem podstoupily antigenní test nebo samotest na místě.

Opatření nastavená k 26. červnu by podle Vojtěcha měla zůstat v platnosti po delší čas, při signálu zhoršení epidemie by chtěl reagovat zpřísněním opatření v zasažených regionech. "Nevidíme žádný trend, který by signalizoval, že tu je problém," uvedl ministr k aktuální situaci.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO)
Vojtěch: Od července by mohly stačit v MHD a obchodech pouze roušky

Nakažlivější varianta nového koronaviru delta podle Vojtěcha byla v ČR vysledována, sekvenování vzorků, díky němuž je možné mutace sledovat, pokračuje. "Pokud by k tomu situace vyzývala, postupovali bychom v režimových opatřeních spíše regionálně," uvedl. Dodal, že víc rozvolňovat během prázdnin už v plánu nemá. Vláda nicméně bude ještě rozhodovat o možnosti používání chirurgických roušek tam, kde jsou nyní povinné respirátory.

Česko uzná očkování občanů ve třetích zemích

Pro občany České republiky a zemí Evropské unie, kteří mají přechodný nebo trvalý pobyt v ČR, budou v případě absolvovaného očkování proti covidu-19 vakcínami schválenými Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA) v třetích zemích nově  platit stejné podmínky jako pro občany očkované v Česku.

"Osoba skutečně bude nejen moci vstoupit do České republiky, nebude potřebovat test nebo nějaké jiné potvrzení. Bude se moci prokázat očkováním, ale zároveň bude moci se standardně pohybovat v České republice s tímto průkazem," řekl Vojtěch. Zmínil například vstup na kulturní akce. Stejné podmínky by podle ministra měly platit i pro účast na vzdělávání.

Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová
Vláda chce nahnat turisty do měst. Plánuje vouchery na hotely i vstupy

Opatření, které dnes vláda schválila, bude účinné od úterý, jde ale pouze o nastavení právního rámce. "Musí být zveřejněn vzor v seznamu uznaných národních certifikátů na internetových stránkách ministerstva zdravotnictví, a to zatím nemáme," doplnil Vojtěch.