Napadenému mladíkovi, který jen se štěstím vyvázl bez trvalé újmy, zasadila žena, která původně máchala pistolí, 14 bodných ran nožem. Svou oběť zasáhla do hrudníku, zad, do paží i do nohou. Napadenému pomohla jen rychlá a specializovaná pomoc zdravotníků. S nadvakrát probodnutou plící a s dalšími zraněními strávil sedm dní na oddělení ARO nemocnice v pražských Střešovicích – a pak ještě tři dny na chirurgii.

Součástí zatím nepravomocného verdiktu Krajského soudu v Praze je také rozhodnutí o propadnutí věci a uložení protitoxikoma¬nického léčení. Motivem krvavého běsnění, k němuž došlo letos 5. března u nádraží v Českém Brodě na Kolínsku, se totiž stala právě náklonnost k návykovým látkám. Trest uložil senát Roberta Pacovského také Zdeňku Snížkovi, který byl s útočnicí na místě činu. Mladý muž, na rozdíl od hlavní útočnice stíhaný na svobodě, vyvázl s podmínkou.

Konflikt kvůli drogám řešil soud jako loupež – nechybělo ale mnoho a mohlo jít i o vraždu. Předmět sporu přitom tomu, kdo neupadl do osidel závislosti a nezná pocity člověka, jenž zoufale potřebuje svoji dávku a pro její získání je schopen a ochoten udělat cokoli, může připadat malicherný. Jako naprostá prkotina. Šlo vlastně jen o pár prášků. A to navíc ještě těch legálně dostupných – i když, pravda, ne pro každého. Zvěřinová se domáhala subutexu, který lékaři předepisují jako drogovou náhražku léčeným narkomanům – někteří si ho však aplikují jinak, než by měli, a zneužívají tento zklidňující lék k tomu, aby si navodili žádoucí stav euforie.

Pobodaný muž osudného dne vyrazil se svou tehdejší přítelkyní z Českého Brodu do Prahy. Na Synkáč – zasvěcení už tuší. Pro ty, kteří s drogami nemají zkušenosti, se sluší připomenout, že v sousedství námětí Bratří Synků v Nuslích funguje ordinace, kam se chodí pro recept na subutex. A před lékárnou v sousedství, kde lze tablety hned vyzvednout, se dají potkat rozmanité existence mající zájem žádaný preparát odkoupit. A právě tam se později pobodaný muž setkal se Zvěřinovou a Snížkem. Sám prý tuhle dvojici viděl poprvé – zjevně ale šlo o dobré známé jeho partnerky. Tedy dívky, která si do Prahy jela právě pro subutex.

Na tom, co bylo mezi oběma stranami, se aktéři neshodnou. Podle obžalovaných měla tahle slečna vyzvednout na své jméno subutex pro ně, za což si už předem vzala peníze (nejde totiž o zrovna lacinou záležitost) – avšak neodevzdala ani zboží, ani nevrátila peníze. A s přítelem se ještě pošklebovali a měli snahu utéct. Pobodaný naopak tvrdí, že o slíbeném nákupu drog nic neví. A to, že má Zvěřinová zájem o subutex, zjistil až při opětovném setkání – na nádraží, když s přítelkyní přijeli domů, co Českého Brodu. „Ona pořád opakovala: dej mi ty prášky, mně je špatně," vypověděl u soudu a připomněl, jak Zvěřinová mávala pistolí. On se ale nepolekal, jelikož poznal, že jde o zbraň plynovou. Když prý obtěžování neustávalo, strčil do Snížka a vyzval ho, ať si partnerku odvede a jdou si po svých. „Holky se nebijou – a on tam byl s ní," vysvětlil, proč se pustil do muže, který mu nic nedělal. Pak se strhla mela, během níž Zvěřinová vytáhla nůž…

Cestou k nápravě je nebrat drogy

Psychiatr Vlastimil Tichý míní, že se obžalovaná může napravit. Tedy – v případě, že se ženě trpící závislostí na opioidech a konzumující také pervitin a marihuanu, která nuž dvakrát absolvovala odvykací kúru, podaří skutečně abstinovat. Tomu by měla napomoci i soudem nařízená protitoxikomanická léčba.

Podle psychiatra si žena uvědomuje, jak si svým jednáním zkomplikovala život – byla nicméně ve stavu, že své jednání nedokázala ovládnout. Tichý má za to, že se nejen cítila podvedena, ale čin navíc provedla ve stavu abstinenčního syndromu, kdy postiženému skutečně bývá hodně špatně. Ten stav podle polepšených narkomanů nepochopí nikdo, kdo to nezažil: objevuje se neklid, přicházejí křeče ve svalech, mohou se dostavit průjmy a zvracení. A především sžíravá touha získat další dávku, která přinese návrat do pohody, a to za jakoukoli cenu. „Tam nebylo racionální uvažování, ale vztek, naštvání – a také se obávala o přítele, který měl být poškozeným napaden," shrnul Tichý svá zjištění – ovšem s dodatkem, že třebaže schopnosti obžalované ovládat své jednání byly značně snížené, trestní odpovědnosti ji to nezbavuje.