Jednaosmdesátiletou ženu zavražděnou v jejím domku nalezl její vnuk 30. července. Vrah jí zasadil smrtelnou ránu nožem do levé strany hrudníku. O dvanáct dní později se mladík, jenž podle vyšetřovatelů má na svědomí i předchozí útok, pokusil zavraždit mladou ženu v rodinném domě jejích rodičů. Také v tomto případě použil nůž. „Oběti zasadil dvě bodné rány do břicha, zmocnil se její tašky s osobními věcmi, mobilním telefonem a odjel s vozidlem značky Ford Focus patřícím rodičům dívky,“ konstatoval policista Jakub Vinčálek. „Smrti mladé ženy zabránila pouze včasná vysoce odborná lékařská pomoc, neboť pacientka byla transportována leteckou záchrannou službou na specializované lékařské pracoviště v Praze,“ konstatoval Vinčálek.

„V prvním případě byl motiv loupežný, v domku oběti sebral pachatel alkoholické nápoje různých značek; mladou ženu, která byla jeho přítelkyní, se ze msty pokusil zavraždit poté, co se s ním rozešla,“ řekla v pátek Deníku Soňa Budská ze středočeského policejního ředitelství. Pohnutky pachatele, který při útoku na bývalou partnerku neušetřil ani dva psy (jednoho zabil a druhého zranil tak, že zvíře muselo být operováno) ale ještě budou detailně zkoumat psychiatři a psychologové.

Zadržení podezřelého předcházely velmi dramatické chvíle. Na místě druhého násilného útoku získali policisté důkazy svědčící proti bývalému příteli pobodané dívky – a kriminalisté zjistili, že se vydal za kamarádkou na letní jezdecký tábor na Semilsku. Kriminalisté proto tábor hlídali celou noc ze středy na čtvrtek, aby se tam násilník s rukama zbrocenýma krví nedostal. Ráno pak podezřelého s ukradeným autem zachytil policejní vrtulník. Začaly jej pronásledovat policejní hlídky i s policisty zásahové jednotky. Po dramatické honičce byl muž zadržen u obce Žďár již na teritoriu Středočeského kraje.

Mladík, který se dosud jako problémový násilník neprojevoval, již byl obviněn z vraždy a z pokusu o vraždu. Pokud ho soud uzná vinným a odpovědným za své jednání, hrozí mu až doživotní vězení. Vyšetřovatelům se k oběma vražedným útokům přiznal.