První informace převzal od zdravotníků volajících na linku 158 operační důstojník policie v pondělí 29. listopadu krátce před třetí hodinou odpolední. Na místo události, kde se pohyboval muž ozbrojený nožem a dokonce i střelnou zbraní a ohrožuje personál nemocnice, vyrazila proto nejprve benešovská prvosledová hlídka společně s kolegy z obvodního oddělení. Policisté současně aktivovali i středočeskou zásahovou jednotku a Útvar rychlého nasazení (URNA).

Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov.
Útočník ohrožoval zdravotníky v benešovské nemocnici nožem a střelnou zbraní

„Policisté zjistili, že muž byl zdravotnickou záchranou službou do nemocnice převezen na chirurgickou ambulanci k ošetření, tam však z batohu vytáhl nůž a následně i střelnou zbraň a začal zdravotníky ohrožovat,“ sdělila mluvčí s tím, že se personál nemocnice zachoval velmi duchapřítomně a okamžitě z ordinace utekl. Muže přitom na ambulanci zamkli a zavolali na linku 158.

Dvě plynové zbraně a dva nože

Policisté prvosledové hlídky společně s policisty obvodního oddělení nakonec proti agresorovi zakročili sami, před příjezdem zásahové jednotky a URNY. „Muže opakovaně vyzvali, aby odložil zbraň a po několikaminutovém vyjednávání proti 63letému muži zakročili a použili taser, aby ho zpacifikovali. Následně muže odzbrojili a zadrželi. Poté u něj nalezli dvě plynové zbraně a dva nože,“ dodala Barbora Schneeweissová.

Zdroj: Youtube

Podle mluvčí v současné době provádějí kriminalisté další procesní úkony, zjišťují okolnosti a motiv celé události. Zahájili také úkony trestního řízení pro trestný čin nebezpečné vyhrožování a výtržnictví. Za to seniorovi v případě prokázání viny a odsouzení hrozí tři roky vězení. O tom, zda muž stráví čas do soudu ve vazbě, rozhodne na návrh policie státní zástupce.

Muži zákona proti ozbrojenému pacientovi

Policisté Tomáš Račanský, David Breburda a Daniel Buzek složí u policie přes pět let. Všichni mají za sebou výcvik provosledových hlídek a současně se pravidelně devětkrát ročně účastní výcviků, z nichž je jeden dvoudenní zaměřený přímo na zákrok proti nebezpečnému pachateli. Tyto znalosti a vědomosti z výcviků pak mohli právě v pondělí 29. listopadu poprvé uplatnit i v praxi proti nebezpečnému muži v benešovské nemocnici. Díky nabytým znalostem tak profesionálně a velmi rychle proti ozbrojenému muži zakročili, odzbrojili ho a zajistili bezpečnost dalších osob.

Zdroj: Barbora Schneeweissová