Nárůst kriminality na Kolínsku je již známou věcí. Mezi oblasti, které se můžou v Kolíně zařadit mezi nejvíce problematické, patří také ubytovna v Jaselské ulici, v jejíž blízkosti se v poslední době staly dva trestné činy. Na konci července policie dopadla pachatele, který na parkovišti před ubytovnou fyzicky napadl a snažil se oloupit nezletilého chlapce. V tomto týdnu zase řeší případ vykradeného auta z téhož místa.

Přepadený mladík

Na letošní léto určitě nezapomene šestnáctiletý chlapec z Kolína. Na konci července se totiž stal terčem lupič, který se ho snažil nejen oloupit, ale napadl ho také fyzicky. „Chtěl mu vzít z krku zlatý řetízek a ukrást batoh. Vysadila jsem syna z auta a pokračovala jsem dál na kruhový objezd. Jak jsem jela, tak jsem se ohlédla a uviděla jsem, jak mi tam syna mlátí. Otevřela jsem okénko, křičela jsem, ale to mě určitě neslyšeli. V autě byla také moje sestra, která z auta vyskočila, běžela tam, čímž zachránila jeho i ty věci, ale zloděj utekl,“ vyprávěla maminka přepadeného mladíka.

„Policistům se již po čtyřech hodinách podařilo pachatele dopadnout a následně obvinit ze spáchání trestného činu loupeže, za který mu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až deset let,“ uvedla k případu mluvčí kolínské policie Petra Čimová.

Vykradené auto

Na začátku srpna se na stejném místě odehrál další případ. Tentokrát v něm roli hrál automobil, do něhož se neznámý pachatel vloupal a odnesl kabelku a příruční tašku. Nakonec se mu ale jeho krádež úplně nezdařila. Vyrušila ho totiž řidička auta. „Odběhla jsem jen na chvilku, a když jsem se vracela, viděla jsem, jak nějaký muž s kapucí na hlavě utíká od auta i s mými věcmi. Pohotově jsem se za ním rozběhla a křičela. Sama jsem mu ale nestačila a s kolemjdoucích mi nikdo nepomohl,“ popsala zážitek mladá paní, která narazila jak na lumpa zloděje, tak na neochotu pomoci druhých.

„Měla jsem štěstí v neštěstí. Jak jsem se za ním vydala, tak ty tašky odhodil do křoví, takže jsme je později našli,“ dodala statečná žena, které tak nakonec vznikla jen škoda na poničeném autě a nepěkná vzpomínka.

Shodou okolností se poblíž inkriminované ubytovna udál ještě další trestný čin. V pondělí 3. srpna ráno sem polici vyjížděla k případu vloupání se do objektu Střední odborné školy informatiky a spojů, kde neznámý pachatel z kabinetu odcizil počítač a tiskárnu a způsobil škodu v řádu tisíců korun.

Redakce Kolínského deníku oslovila i provozovatele ubytovny, ten s daným problémem ale nic dělat nehodlá. „Jde to těžko řešit, protože nevíte, koho ubytováváte. Bydlí tam lidi ze sociálky a ti vám neřeknou, že třeba už dřív byli trestáni a podobně. Investovalo se do toho hodně peněz, které jsou teď potřeba získat zpátky, takže to budeme provozovat dál. Ale nemyslím si, že by za to, co se děje v této lokalitě mohli vyloženě lidé ubytovaní u nás,“ řekl provozovatel ubytovny.

Tereza Hölzlová