Právní kvalifikaci skutku nezměnil – čin stále zůstává vraždou – ale využil možnosti mimořádného snížení výměry trestu pod sazbu stanovenou trestním zákoníkem. Tu odvolací senát hodnotí jako nepřiměřeně přísnou.

V potaz vzal nejen poměry v rodině, což přimělo už krajský soud vyměřit trest na spodní hranici zákonné sazby, ale podstatnou okolností byl pro vrchní soud také nízký věk obžalovaného. Ten matku zabil krátce po svých osmnáctých narozeninách – a předseda odvolacího senátu Jiří Lněnička připomněl, že věk blízký věku mladistvého se považuje za významnou polehčující okolnost. Ostatně – kdyby souzený mladík zaútočil o pouhých 18 dnů dříve, nevztahovala by se na něho trestní sazba pro zletilé pachatele, ale poloviční výměra uplatňovaná v případě provinění mladistvých.

Ilustrační foto.
Vliv na rozhodování o opravách silnic měly i podněty z obcí

Jako přitěžující okolnost se naopak jeví způsob provedení činu. Souzený mladík, kterému je stále ještě pouhých 18 let, přiznal, že hádka s matkou osudného dne na sklonku školního roku vedla k tomu, že se vyzbrojil kudlou s čepelí dlouhou 11,5 cm – načež ji v obýváku rodinného domu zezadu strhl ze židle a začal rdousit. To se mu ale nedařilo; matka sklonila hlavu, aby si chránila krk.

Bránící se ženu pak bodal do krku – a nepřestal ani ve chvíli, kdy se s ním o nůž přetahovala a podle jeho vlastních slov se ho snažila vlídným hlasem přesvědčit, aby se zklidnil a pak vše vyřešili společně s babičkou. On však tvrdil, že měl jasno: pokud nůž pustí, zabije matka jeho. Podřízl jí tedy hrdlo. Zranění spojené s masivním krvácením bylo tak závažné, že už oběti nebylo možno pomoci. Pachatel pak přivolal policii. Vysvětloval, že se prostě nedokázal ovládnout – a prohlásil, že z něj spadl mnohaletý stres.

Memorandum o spolupráci podepsali v úterý hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO) a rektor Českého vysokého učení technického v Praze (ČVUT) Vojtěch Petráček.
Na venkov pokrok a do škol vědu, slibuje kraji ČVUT