Takový byl výsledek schůzky mezi starostou Kolína Vítem Rakušanem, Romanem Machem, kterého měli strážníci vulgárně napadnout, a Viktorem Prokešem, šéfem kolínských strážníků. „Schůzka proběhla ve smířlivé atmosféře, pan Mach sám uznal, že to je tvrzení proti tvrzení,“ řekl Vít Rakušan.

Sám stěžovatel Roman Mach prý ale od stížnosti nečekal žádné výsledky. „Postih strážníků jsem od toho nečekal, protože nikdo nemáme důkazy,“ vysvětlil Roman Mach. „I kdyby starosta chtěl a potrestal je, tak by se mohli bránit,“ řekl.

Přesto však strážníci podle starosty dostanou instrukce, jak se chovat k lidem. „Důrazně k nim promluvím, že v žádném případě se nesmějí takové věci stávat, nikoho nemůžou oslovovat vulgárně,“ vysvětlil Vít Rakušan.

„Jenom jsem chtěl, aby starosta věděl, co se mu děje ve městě. Zaručil se mi, že mě městská policie nebude šikanovat,“ řekl Roman Mach. „Na druhou stranu, člověk se od lidí v Kolíně hodně dozví, co si měšťáci dovolí. Ale zase to jsou věci bez důkazů,“ dodal. 

Co se vlastně stalo mezi strážníky a Romanem Machem?

Incident se odehrál v noci ze 7. na 8. března. Strážníci měli podle jeho slov jet prostředkem silnice přes dvojitou čáru a ohrožovat tak provoz.

Řidič Roman Mach jel ulicí Dukelských hrdinů směrem ke kruhovému objezdu. „Asi padesát metrů před kruhovým objezdem jsem dojel vozidlo městské policie, které jelo zhruba 15 kilometrů za hodinu a navíc přes dva jízdní pruhy,“ řekl Roman Mach.

Řidič proto dvakrát zatroubil. „Neměl jsem tušení, zda mají strážníci v úmyslu jet levým pruhem na kruhový objezd nebo pravým do ulice U Křižovatky. Zatroubil jsem, auto předjel a pokračoval přes kruhový objezd do ulice Jaselská,“ popsal situaci Roman Mach.

Silniční kontrola zahrnovala nepříjemný rozhovor plný samých vulgarit. „Bohužel se to odehrálo beze svědků. Příště si budu při komunikaci pořizovat audiozáznam,“ řekl Roman Mach.