Líčení 22. ledna 2015 trvalo zhruba hodinu a půl, obžalovaný však odmítl vypovídat. Soudce Jiří Kruml tak četl zaznamenané výpovědi ostatních obžalovaných.

Jak nám řekl, podle obžaloby měla část obžalovaných vyrábět a distribuovat drogy, další lidé je měli přebírat a předávat dál. „Dokazování stále probíhá, ne všechny výslechy jsou hotové, ještě nebyly provedeny listinné důkazy," řekl soudce.

Pečky na Kolínsku tak měly sloužit jako místo distribuce. Na město si posvítila policie předloni v listopadu, kdy udeřili na vytipovaná místa. „Při domovních prohlídkách došlo k zajištění důkazního materiálu," odpověděl Jiří Kruml na dotaz, zda by prohlídkách policisté nalezli i varny drog.

Kauza patří mezi jednu z největších na Kolínsku

Zatím však zůstává také otázkou, na kolik peněz si měli obžalovaní z drog přijít. „Údaje jsou zatím nepřesné, údaje různé," řekl soudce k drogovému případu, který co do počtu obžalovaných patří k největším, které na Kolínsku pamatuje. Během prvních dnů soudu ale obžalovaní podle jeho slov většinou nevypovídali.

Svědků bude u kolínského soudu vypovídat více jak 45, část z nich bude utajených. „Technicky to bude provedeno tak, že budou v jiné místnosti, mluvit budou pomocí měniče hlasu," vysvětlil soudce.

Verdikt by mohl padnout v dubnu

Verdikt se očekává nejspíše až v dubnu. Časově náročné budou jak listinné důkazy, tak i analýza odposlechů. Obžaloba hovoří o tom, že šlo hlavně o výrobu a distribuci metamfetaminu, tedy pervitinu.

„Měli jsme informaci o bezpečnostním riziku, že by mohlo dojít k zásahu z vnějšku. Proto byl eskortní oddílu posílen o policii, pořádkovou jednotku," řekl.

Státní zástupkyně Lenka Zikmundová odmítla Kolínskému deníku případ komentovat.