Mluvčí doplnil, že soud vzal mladíka do vazby, a to z důvodu, že by mohl kvůli hrozbě vysokého trestu uprchnout, a také kvůli tomu, že by mohl pokračovat v trestné činnosti, pro kterou je stíhán.

Zadržení žáka podezřelého z vraždy učitele.
VIDEO: Zadržení podezřelého žáka. Měl zabít svého učitele mačetou

Pachatel zaútočil mačetou na učitele ve čtvrtek před polednem ve čtvrtém patře budovy školy v jeho kabinetu. Pedagog přes snahu přivolaných záchranářů zraněním na místě podlehl. Útočník z místa utekl. Mladíka, kterého policie z útoku podezírá, následně kriminalisté zatkli v Dolních Břežanech v okrese Praha-západ. Předpokládaným motivem činu byl podle vyšetřovatelů spor mezi ním a pedagogem.

Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala v pátek avizoval, že informace o obvinění mladíka poskytne zřejmě během víkendu. "S ohledem na poměrně krátkou dobu od zahájení trestního řízení, též s ohledem na neveřejnost přípravného řízení, kdy není skutečně možné popisovat úkony orgánů činných v trestním řízení doslova v přímém přenosu, též s ohledem na šetření práv dotčených osob nebudeme k věci v současné chvíli poskytovat žádné bližší informace," uvedl také Cimbala.

Ředitel školy Karel Dvořák na stránkách učiliště uvedl, že s žákem nikdy nebyly problémy a ze strany školy nebyly porušeny žádné bezpečnostní předpisy.

Pieta za zabitého učitele na Středním odborném učilišti v ulici Ohradní.
Pieta za zavražděného učitele: žáci nosí před učiliště v Michli svíčky a květiny

Předseda Pedagogické komory Radek Sárközi dnes upozornil, že ředitel Dvořák loni od ministra školství Roberta Plagy (za ANO) převzal medaili za dlouhodobou vynikající pedagogickou činnost. Česká školní inspekce v poslední inspekční zprávě z dubna 2020 po kontrole označila za slabou stránku učiliště mimo jiné nesystematické a nedůsledné řízení činnosti výchovného poradce a školního metodika prevence ve vztahu k žákům ohroženým školní neúspěšností a absenci strategie předcházení školní neúspěšnosti.