Bělovlasý muž v červeném autě

Poznatky přišly z obce Tehov, kde se měl podezřelý člověk s neznámými úmysly pohybovat nejméně ve dvou dnech. Vedení obce zveřejnilo upozornění na webu: „V ulici Dlouhá došlo ke dvěma případům obtěžování dětí (věk 11–12 let) starším mužem v červeném autě (zřejmě passat). Jednalo se v obou případech o muže v brýlích ve věku 50–60 let. Dětem nabízel svezení a byl poměrně neodbytný.“ Nechybí ani výzva adresovaná dětem i jejich rodičům, aby každý podobný případ byl okamžitě hlášen policistům.

Právě to se po výskytu podezřelého muže nestalo. Zdeněk Chalupa z oddělení tisku a prevence územního odboru středočeské policie pro Prahu-venkov: Jih potvrdil, že informace se k říčanským policistům dostaly zprostředkovaně; od vedení obce a s odstupem. Nebyla tak příležitost okamžitě prověřit situaci přímo na místě. Policistům tak nezbývá než Tehovu a okolí věnovat pozornost v rámci hlídkové činnosti a pátrat po dalších svědectvích, která by mohla přinést nové informace.

V sobotu ráno se kolem sedmé hodiny srazila sanitka ZZS Kraje Vysočina s osobákem v Úvalech u Prahy.
Sanita s pacientem se v Úvalech srazila se dvěma osobáky, pět lidí se zranilo

Prozatím policisté zjistili, že v Dlouhé ulici se neznámý bělovlasý muž v červeném autě – kdy však nelze potvrdit, že by se mělo jednat právě o Volkswagen Passat – měl objevit poprvé někdy během minulého týdne a podruhé ve středu 14. dubna večer: mezi 19. a 20. hodinou. Dioptrické brýle měl prý nasazené v jednom případě. „Z výsledků provedených šetření není potvrzeno, že by nevhodným chováním došlo ke spáchání trestné činnosti. Přesto tuto situaci nepodceňujeme a přijali jsme určitá preventivní opatření,“ naznačil Chalupa, že policie je ve střehu. Obrací se současně na rodiče, ale i učitele, vychovatele a další pracovníky, kteří jsou v kontaktu s dětmi a mládeží, aby nezapomínali neustále připomínat zásady bezpečného chování a na rady, jak se zachovat při kontaktu s neznámou osobou.

Ke konkrétním událostem z Tehova připomíná, že policisté stále shánějí jakékoliv poznatky, které by pomohly řádně objasnit všechny okolnosti. Vedle návštěvy služebny obvodního oddělení v Říčanech je lze předat prostřednictvím e-mailové adresy poj.oo.ricany@pcr.cz – či telefonicky na čísle 974 881 730. „Případně zavoláním na linku 158 tísňového volání Policie České republiky,“ uvedl Chalupa, že využít lze i dobře známý kontakt, který není třeba nikde hledat.

Případy jsou rozmanité

Pátrání po člověku (vesměs muži, který většinou sedí za volantem) s možná podivnými choutkami, který nežádoucí pozornost zaměřuje na děti, se v okolí metropole čas od času objevuje. Ne vždy se však musí jednat o skutečné nebezpečí (s nímž je však vždy lepší pro jistotu počítat). Rozruch třeba v minulosti vyvolalo sdílení varování před „úchylem“ lákajícím děti na sladkosti, poměrně masivně se šířící na sociálních sítích – avšak nakonec se ani rozsáhlým šetřením nepodařilo vystopovat jakoukoli prvotní událost, která by k němu dala podnět. Stalo se také, že dítě, popisující i detailní podrobnosti, nakonec přiznalo, že si vše vymyslelo, protože chtělo být zajímavé a stát se středem pozornosti; nedomyslelo však, že ho ze lhaní usvědčí záznamy bezpečnostních kamer.

Propíchané pneumatiky aut zaparkovaných v Družstevní ulici v Kolíně.
Na sídlišti v Kolíně někdo prořezal pneumatiky u několika aut. Nebylo to poprvé

Poplach dokonce vyvolal i případ, kdy výsledek policejního šetření vedl ke zjištěním spíše úsměvným: senior za volantem osobního auta nabídl svezení domů kolemjdoucí holčičce ze sousedství – a ta se vylekala tak, že ani nepoznala, o koho se jedná. Stejný muž přitom takto s nabídkou svezení zastavoval i její matce, když náhodou jel kolem a viděl, že může pomoci.