Incident se odehrál na začátku roku v Tupolevově ulici na Praze 9. Kriminalisté poté operativní činností zjistili totožnost obou cizinců a místo jejich pobytu. 

„Oba podezřelé ve středu 25. ledna zadrželi za užití donucovacích prostředků v Praze 10, a to zejména z toho důvodu, že starší z mužů se v bytě snažil dostat k ledvince, kde měl ukrytou krátkou střelnou zbraň,“ sdělila policejní mluvčí Violeta Siřišťová.

Při zadržení proto kriminalisté z Palmovky použili hrozbu střelnou zbraní a chvaty, díky kterým muže zpacifikovali. Stejný postup byl použit i při zadržení druhého z pachatelů, neboť se předpokládalo, že by mohl být také ozbrojený. U jednohoz mužů bylo po zadržení nalezeno větší množství omamných a psychotropních látek. 

Mladík podezřelý z posprejování vlakové soupravy v železniční stanici Praha-Smíchov.
Video: Sprejery poškozující vlaky už řeší i generální ředitel s prezidentem

Při domovní prohlídce kriminalisté nalezli zbraň, množství mobilních telefonů, odcizené osobní doklady a další důkazní prostředky, které vypovídají o tom, že se muži dopustili obdobné trestné činnosti v několika desítkách případů na celém území České republiky. 

„Policejní komisař následně zahájil trestní stíhání obou mužů pro spáchání zvlášť závažného zločinu loupež a zároveň podal návrh na vzetí obou obviněných do vazby. Oběma obviněným hrozí trest odnětí svobody v délce deseti let a již v tuto chvíli je jisté, že se po vyhodnocení důkazních materiálů a zpracování znaleckých posudků z oborů chemie či balistiky rozšíří obvinění o další trestné činy,“ dodala policejní mluvčí Violeta Siřišťová. 

CizincI, kteří se dopustili ozbrojeného loupežného přepadení v PrazeCizinci, kteří se dopustili ozbrojeného loupežného přepadení v PrazeZdroj: Policie ČR

Postup zlodějů byl podle kriminalistů vždy stejný. Policisté se obracejí k veřejnosti s žádostí, aby se poškození, kteří byli také těmito cizinci na fotografiích okradeni přihlásili na linku 158 nebo na email: orp3.skpv.ook2@pcr.cz.