Zdůrazňují omezení plynoucí z úmluvy CITES o ochraně ohrožených volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin, jež zapovídá volný dovoz jak těchto exemplářů, živých i mrtvých, tak předmětů z nich vyrobených.

Omezení plynoucí z úmluvy CITES se vztahují nejen na cestovatele, ale i na posílané zásilky, upozornila v úterý Yvona Matějková z Celního úřadu pro Středočeský kraj. S tím, že vůbec nehraje roli, že jde o věci, které nebyly získány pokoutně. „Pokud jsou suvenýry a výrobky z druhů chráněných úmluvou CITES otevřeně prodávány, neznamená to, že je legální si je koupit a přivézt – nebo nechat poslat,“ konstatovala.

Tramvaj v blízkosti dálnice zatím nabízí jen otazníky
Tramvaj v blízkosti dálnice zatím nabízí jen otazníky

Zdůraznila to v souvislosti se zadržením zásilek přicházející z Thajska, jež obsahovaly tři opasky z kůží hada a krokodýla. Středočeští celníci je nepustili k příjemci před týdnem; v úterý 7. května. „Nelegální dovoz zboží podléhající úmluvě CITES byl odhalen na základě provedené fyzické kontroly zásilek, které směřují na území Evropské unie ze třetích zemí,“ upřesnila Matějková.

Připomněla, že opasky se našly v balíčcích dopravených expresním přepravcem, jež měly být doručeny příjemci v České republice. „Příjemce ani deklarant dle svých vyjádření netušili, že se jedná o přísně chráněný exemplář ohrožených druhů a obchodování s touto komoditou je zakázáno. Český příjemce je nicméně celníkům i České inspekci životního prostředí dobře znám; nejednalo se totiž o jeho první prohřešek, ale o opakované porušení předpisů,“ poznamenala.

Celníci naopak předpisy neporušili: zboží zadrželi a dočasně uskladnili. K dalšímu řešení záležitost předali právě inspekci životního prostředí.

Ilustrační foto
Vylepšit stav silnic po zimě pomůže přes čtvrt miliardy