„Na parkovišti obchodního domu v ulici U Makra v obci Čestlice doposud neznámý pachatel odcizil z neuzamčeného vozidla BMW X5 odloženou kabelku s mobilním telefonem, osobními doklady, finanční hotovostí a platebními kartami,“ přiblížila událost policistka Jana Dětská. S dodatkem, že k tomu došlo během půlhodiny, po kterou auto zůstalo bez dozoru. „V době od 12.50 do 13.20 hodin,“ upřesnila Dětská.

Dosti podobný je i další středeční případ z blízkého okolí metropole – tentokrát z podvečera v Rudné. Na parkovišti před obchodním domem na tamějším Havlíčkově náměstí to přišlo dokonce během necelé čtvrthodinky. Mezi půl sedmou a 18.42 kdosi bez poškození auta sebral tašku s notebookem, čtečkou elektronických knih a osobními doklady. „Majitelce byla způsobena škoda ve výši 28 800 Kč,“ konstatovala Dětská.

Pěstírny marihuany.
Trojice mužů obhospodařovala hned šest pěstíren

V souvislosti s parkováním nejenom při cestách za nákupy policisté varují motoristy před neopatrnosti a nepozorností, ale i před lehkomyslností. Důležité je nejen auto při odchodu uzamknout a zkontrolovat uzavření všech oken, ale také nenechávat uvnitř viditelně odložené cokoli, co by mohlo přilákat nežádoucí pozornost: cennosti, peněženky, mobily, notebooky – ale třeba ani písemnosti nebo tašky s nákupem. Pokud už mají tašky v autě zůstat, je třeba je vždy uložit do zavazadlového prostoru. „Nikdy také neponechávejte klíčky v zapalování – ani v případech, kdy opouštíte vozidlo pouze na okamžik,“ upozornila ve středu Dětská.

Ilustrační foto
Mladík nezvládl řízení, po nárazu do stromu zemřel