„Personál nemocnice nám oznámil, že je v ordinaci ohrožoval muž se zbraní. Proto na místo okamžitě vyjelo velké množství sil a prostředků. Všichni pak na místě prohledávali celou budovu a hledali pachatele,“ popsal událost mluvčí pražské Policie ČR Jan Daněk s tím, že podezřelého muže policisté v nemocnici nenašli. To se nakonec podařilo motorizované hlídce v Čumpelíkově ulici v Kobylisích a policisté u něj při zadržení našli plynovou pistoli.

Oblastní nemocnice Příbram.
Hrozby příbramské nemocnici policie hodnotí jako šíření poplašné zprávy

V době incidentu sanity zdravotnických záchranářů vozily pacienty do jiných pražských nemocnic.

Případem se nyní zabývají kriminalisté, a to kvůli podezření z trestného činu nebezpečného vyhrožování.

Incidenty ozbrojených pachatelů ve zdravotnických zařízeních jsou výjimečné, ale i v Česku k nim dochází. Nejznámější a také nejtragičtější případ se odehrál 10. prosince 2019 ve Fakultní nemocnici Ostrava. Tam tehdy dvaačtyřicetiletý Ctirad Vitásek v čekárně traumatologie bez varování a zblízka zasáhl střelbou z pistole devět pacientů. Čtyři z nich usmrtil na místě, tři další později podlehli svým zraněním.

Se zbraní v ruce ohrožoval personál ordinaci chirurgie v benešovské nemocnici 30. listopadu 2021 senior. Ještě před příjezdem zásahové jednotky muže zpacifikovali benešovští policisté.

Zákrok policistů v Nemocnici Rudolfa a Stefanie v Benešově, kde ozbrojený muž ohrožoval personál.
VIDEO: Agresivní senior v benešovské nemocnici měl u sebe plynové zbraně a nože

Poslední takový případ nebezpečného vyhrožování se odehrál v příbramské nemocnici letos na začátku listopadu. Dvaatřicetiletý muž zavolal telefonem na recepci, chtěl si stěžovat na fungování nemocnice a byl vulgární. Když mu operátorka sdělila, aby svou záležitost řešil jinak, vyhrožoval likvidací celé nemocnice.