Po čtvrté hodině ranní se současně na několika místech rozjela bezpečnostní akce. Lustrací tak mimo jiné prošly ubytovny u fotbalového hřiště FK Kolín nebo objekt v ulici K Raškovi.

Akce se zúčastnilo celkem 53 policistů. „Bezpečnostní akce byla zaměřena na kontrolu ubytovaných osob a případnou eliminaci páchání trestné činnosti v kolínském teritoriu,“ popsala Jana Žďárská z kolínského policejního ředitelství.

Muži zákona se při kontrolách zaměřili na osoby v pátrání a na věci pocházející z majetkové trestné činnosti. U cizinců se kontrolovaly platné pobyty v České republice. Kontrolou prošel i objekt bývalého kostela Všech Svatých nedaleko vlakového nádraží. „Ze zkušeností víme, že i tam se pohybují lidé v pátrání,“ popsal jeden ze zasahujících policistů. Tentokrát v ruinách přespávaly pouze dvě osoby. Sice nevalného zevnějšku, nicméně v hledáčku policie nebyly.

Lustraci nebyli ušetřeni ani „hosté“ v prostorách nádražních objektů v Kolíně a Pečkách. Lidé přespávající na lavičkách v ušmudlaném oblečení přeci je mezi cestujícími nepůsobí příjemným dojmem. Žádný se však proti „dobrým mravům“ neprovinil. I oni lustrací prošli.

Několika hodinová ranní akce přece jen přinesla své ovoce. Zadržena byla jedna celostátně hledaná osoba s příkazem k dodání do výkonu trestu.

Dalo by se říci pouze. Ale stejná bezpečnostní akce se za účasti 45 policistů a 6 hasičů konala i před týdnem. Výsledek? Dvě celostátně hledané osoby s příkazem k dodání do výkonu trestu, dále osoba v pátrání po pobytu a poslední třešnička na dortu byl cizinec s neplatným vízem, který byl následně předán do rukou cizinecké policie.

Tím však výčet z posledních dnů nekončí. Celostátně hledanou osobu zadržela i hlídka na Husově náměstí v Českém Brodě. Pro tři další si poté muži zákona doslova dojeli. „Šlo o další dva muže s příkazem k zatčení a jednoho s příkazem k dodání do výkonu trestu,“ upřesnila mluvčí policie. Policisté z Kostelce nad Černými Lesy pak v obci Nučice zadrželi dalšího hledaného lumpa, kterého následně eskortovali přímo do věznice.