Od policie stále odcházejí zkušení policisté. Kolínský region bohužel není výjimkou. Na vlastní žádost odchází k dálniční policii dosavadní vedoucí Obvodního oddělení v Pečkách Miloslav Čihák. Důvody? „K tomu bych se nerad vyjadřoval,“ nechtěl více rozebírat situaci ještě současný vedoucí pečeckého oddělení.

A co na již jistý odchod jednoho ze svých mužů říká vedení kolínského ředitelství? „Bylo to jeho osobní rozhodnutí. Navíc u policie zůstává. Jen bude zastávat podobné místo v jiném regionu. Bránit mu nemůžeme,“ uvedl zástupce ředitele pro uniformovanou policii v Kolíně Dušan Žďárský.

Odchod vedoucího obvodního oddělení ale lituje vedení Peček, což potvrdil sám starosta Milan Urban. „Spolupráce s policií, i za značného podstavu sloužících lidí, byla velice dobrá. Kdykoliv byl nějaký problém, pokaždé nám místní policisté v rámci možností vyhověli. Co se týče samotného pana Čiháka, tak ten měl jednu pro náš region dost důležitou vlastnost, že se jednoduše nebál,“ řekl starosta.

Policie České republiky se snaží odchodům zabránit. Uvolnila desítky miliónů korun „na udržení“ zejména zkušených policistů. Jen Středočeský kraj obdržel 30 miliónů korun. S částí těchto peněz disponuje i kolínské policejní ředitelství. „Peníze byly vyplacené kolegům v odměnách k běžnému platu jako motivační částka,“ informoval zástupce ředitele pro uniformovanou policii.

Rozhodně prý neplatí pravidlo, že v momentě, kdy by někdo podal výpověď , byla by člověku nabídnuta jednorázová finanční odměna. „Žádné finanční částky se rozhodně nenabízejí. Spíše můžeme člověku nabídnout jiné pracovní místo v rámci policie a podobně. Může se stát, že člověk několik let pracuje na stejném místě a může být takzvaně vyhořelý,“ zmínil Dušan Žďárský s tím, že od května, kdy je ve funkci, se objevily čtyři žádosti k odchodu do civilu. „Dvě z nich právě po pohovoru kolegové stáhli,“ nastínil Žďárský.

Další odchody policistů se předpokládají na konci příštího roku. Na vině je novela zákona, která mimo jiné nárokuje rentu až po patnácti letech služby.