Policisté všechny muže zajistili a předvedli na policejní oddělení k potřebným úkonům a následně je umístili do zařízení pro zajištění cizinců Balková.

„Se všemi cizinci bylo zahájeno tzv. dublinské řízení o zpětvzetí do státu, kde si prvotně zažádali o azyl. Řidič kamionu byl občan Rumunska a o přítomnosti migrantů v nákladním voze nevěděl. Jeho cesta vedla z Rumunska přes Maďarsko, Slovensko až do kolínské firmy,“ dodala mluvčí.

Zadržení migrantů.
Odhalení migranti ve středních Čechách: loni 64, letos už šestnáct

Od začátku letošního roku do současné doby zajistili cizinečtí policisté na území Středočeského kraje 16 migrantů, a to například z Afghánistánu, Libye či Maroka, kteří „cestovali“ přes naši republiku. Bylo mezi nimi i sedm nezletilých osob, které neměly žádný doprovod – ty byly předány orgánům sociálně-právní ochrany dětí. S dalšími cizinci pak bylo zahájeno zmíněné dublinské řízení, s jedním cizincem vede policie správní řízení o jeho vyhoštění, jednomu bylo vydáno správní vyhoštění z území členských států Evropské unie.

„Většinu migrantů zajistili cizinečtí policisté především na dálnicích D1 a D5, kdy do naší republiky „přicestovali“ většinou ukryti v návěsech či nákladních prostorách kamionů, nebo také na benzinových čerpacích stanicích. V několika málo případech byli migranti zajištěni při příjezdu kamionu do některé z firem, kde dochází k vykládce. Cílovou destinací nebyla pro tyto cizince Česká republika, ale především Německo, Belgie, Francie či Nizozemí,“ upřesnila Vlasta Suchánková.